САЩ обвиниха Русия, че е нарушила международната забрана на химическите

...
САЩ обвиниха Русия, че е нарушила международната забрана на химическите
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Русия в употреба на химически оръжия в Украйна

САЩ упрекнаха Русия, че е нарушила интернационалната възбрана на химическите оръжия, като е употребила веществото хлорпикрин против украинските войски, както и че си служи със средства за битка с безредиците " като способ за водене на война " в Украйна.

" Използването на такива химикали не е изолиран случай и евентуално е подбудено от желанието на съветските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да реализират тактически триумфи на бойното поле ", се споделя в изказване на Държавния департамент, представено от организация " Ройтерс ".

Хлорпикринът е включен в листата на неразрешените задушаващи субстанции от основаната в Хага Организация за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО). Тя е основана за следене на спазването на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия (КЗХО) от 1993 година

По време на Първата международна война немските сили изстрелват това вещество против съюзническите войски в една от първите използва на химическо оръжие.

В допълнение към хлорпикрина съветските сили са употребявали гранати, заредени с газове CS и CN, настояват украинските военни. Това са наименованията на субстанции, постоянно употребявани като средства за битка с безредиците. Досегът с тях провокира парене и сълзене на очите до степен, в която човек не може да държи очите си отворени, както и парещо раздразнение на лигавиците на носа, устата и гърлото. В резултат той е краткотрайно объркан.

Съобщава се, че минимум 500 украински бойци са били лекувани от излагане на токсични субстанции, а един е умрял, откакто се е задушил от сълзотворния газ.

В сряда Вашингтон наложи наказания на три съветски държавни структури, свързани с стратегиите на Москва за химически и биологични оръжия, в това число на профилирано военно поделение, което е улеснило потреблението на хлорпикрин против украинските войски.

Четири съветски компании, които поддържат трите структури, както и три юридически и две физически лица, също са измежду глобените.

Санкциите замразяват всички американски активи, принадлежащи на целевите структури, и не разрешават на американците да вършат бизнес с тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР