Софийският административен съд постанови да се прекратят безусловно“ действията по

...
Софийският административен съд постанови да се прекратят безусловно“ действията по
Коментари Харесай

И съдът се намеси в казуса с реорганизацията на движението в центъра на София

Софийският административен съд постанови да се прекратят „ абсолютно “ дейностите по метаморфоза на придвижването в центъра на София, излиза наяве от известие на съда.

Съдът е приел, че полагането на нова пътна маркировка, слагането на пътни знаци, преградителни уреди и други следва да бъдат " прекратени неотложно ".

Решението е по жалбата на Европейски център за транспортни политики и може да бъде обжалвано пред Върховия административен съд (ВАС). Не е ясно каква ще е реакцията на общината, защото маркировката и предпазните колчета към този момент са сложени.

Преди седмица болшинството в Транспортната комисия в Столичния общински съвет и районният кмет Трайчо Трайков приканиха общината да върне предходната организация на придвижване в центъра на София, до момента в който се решат противоречивите въпроси с понижените паркоместа за поданици от засегнатата зона, само че до гласоподаване на сходно искане по този начин и не се стигна.

По-рано през днешния ден в обява във Фейсбук профила си, кметът Васил Терзиев заяви, че е решил да се сътвори работна група за разискване на плана.

„ Отчитам като уязвимост на плана неналичието на още по-силна предварителна връзка. Въпреки че е бил обсъждан години наред, макар че е бил гласуван в голям брой документи, изискуем на жителите изясненост и разговор, “написа Терзиев, като добавя, че в работната група ще вземат участие всички заинтригувани страни.

" От начало на плана сложих четири целта като изискване за реализацията му: създаване на велоалеи, с цел да се развива веломрежата на София и да има градът различни форми на придвижване; градският превоз да се движи по разписание и да усъвършенства услугата за гражданите; планът да се осъществя с минимална загуба на паркоместа до създаване на алтернативи; планът да не повлиява отрицателно на трафика в центъра ", написа още Терзиев.

Трафикът в региона ще се следи всеки ден в продължение на три месеца, с цел да се реши дали се постанова пренастройване на светофари или други корекции. Очаква се акомодацията към новия метод на придвижване в региона да отнеме към месец.

Мащабната метаморфоза на придвижването в центъра на София продължава да провокира дискусия и неодобрение измежду живеещите в региона.

Целта на измененията е да се редуцира времето за пътешестване с градски превоз в центъра, където са някои от натоварените линии, както да и да се свържат седем велоалеи, които да облекчат трафика.

Според общината местата за паркиране, които бъдат отстранени от бул. „ Патриарх Евтимий “, ще бъдат обезщетени на бул. „ Витоша “ и с отварянето на паркинг на ЦГМ за почасово паркиране и за живеещи в „ Синя Зона “ до НДК.

Но съгласно част от хората в региона, новата организация ще докара до тапи, ще увеличи замърсяването на въздуха, ще сътвори предпоставки за произшествия и ще редуцира в допълнение и без друго незадоволителните паркоместа в центъра.

Проектът за метаморфоза на придвижването не е нов.

Изграждането на бус лента на „ Патриарх Евтимий “ е заложено още през 2011 година, когато София се ръководи от ГЕРБ, само че е „ отлежавал “ от години, тъй като до момента не са били планувани ограничения, които да компенсират отпадането на част от местата за паркиране, обясниха при началото на ремонта от общината.

На митингите се появяват и политици от ГЕРБ, които подлагат на критика цялостния план.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР