САЩ и Китай са във война, която не се води

...
САЩ и Китай са във война, която не се води
Коментари Харесай

САЩ насочиха мерника си към китайските полупроводници

САЩ и Китай са във война, която не се води с оръжия, а посредством търговия, технологии и данни. Последният залп в този спор е решението на Съединени американски щати да лимитират опциите на Китай да получава модерни компютърни чипове, да създава и поддържа суперкомпютри и да създава модерни полупроводници, написа БГНЕС.

През август 2022 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа Закона за чиповете и науката. Той има двойна цел: да укрепи полупроводниковата промишленост на Съединени американски щати посредством огромни вложения в производството на полупроводници, като в същото време се опълчи на Китай. Вследствие на това решение Бюрото за индустрия и сигурност (BIS) разгласи на 7 октомври нови ограничавания, с цел да попречи на Китай да се снабди с усъвършенствани компютърни чипове и да създава усъвършенствани полупроводници

Защо в този момент?

Новите ограничавания са обусловени от няколко фактора. Първите са отбраната на националната сигурност и външнополитическите ползи на Съединени американски щати, основаването на работни места и стимулирането на стопанската система. Основният проблем обаче е актуалната взаимозависимост от Китай. Сдържането на Пекин в средносрочен проект се трансформира в сериозен за Вашингтон въпрос, изключително откакто софтуерният и икономическият прогрес на източноазиатската страна заплашва водещата позиция на Съединени американски щати в международен мащаб.

През 2019 година Китай е създал 35% от полупроводниците в света. Въпреки това страната към момента внася полупроводници заради големите потребности на своята индустрия. През 2020 година Китай е внесъл чипове на стойност 350 милиарда щатски $, което съставлява нарастване с 14,6% по отношение на миналата година Поради това позицията на Китай в международната верига за доставки е извънредно значима, като се има поради, че полупроводниците са от значително значение за високотехнологичните потребителски браншове и отбранителната индустрия. Китай играе основна роля в процесите на сглобяване, пакетиране и изпитване на полупроводници. Освен това той създава остарели чипове с невисок марж на облага по метод, който никой различен производител от друга страна не е подготвен да предприеме. Подобна обстановка прави Съединени американски щати и останалия свят мощно подвластни от Китай.

Друга значима страна във веригата за доставка на полупроводници, изключително на модерни полупроводници, употребявани в отбранителната индустрия, е Тайван. Ето за какво една евентуална война сред Китай и Тайван може да опустоши полупроводниковата индустрия, като открие доста уязвими места за Съединени американски щати и други развити страни. Тази евентуална възможност е още една причина Съединени американски щати да вкарат нови политики, ориентирани към полупроводниковата индустрия.

Още една тухла в стената

Новите ограничения на Съединени американски щати в действителност са единствено следващата тухла в стената. С други думи, това е просто още един стадий от комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати. Дълго време Съединени американски щати смятаха, че възходът на Китай в региона на търговията и технологиите е удобен, защото Пекин работи в световна комерсиална система, основана и ръководена от Съединени американски щати. Когато през 2001 година Китай стана член на Световната комерсиална организация, Вашингтон приветства интеграцията на Китай в международната стопанска система, защото тя е от изгода за стопанската система на Съединени американски щати. Американските консуматори се радваха на по-ниски цени, а американските компании осъществиха невиждани облаги. След международната финансова рецесия от 2008 година, обаче, Вашингтон е по-загрижен за възхода на Пекин поради държавния модел на развиване, субсидираните промишлености и условията за трансфер на технологии. В резултат на това сдържането на Китай се трансформира в един от целите на вземащите решения в Съединени американски щати, които започнаха да употребяват няколко инструмента, с които разполагат, като да вземем за пример въвеждането на мита. Оттогава комерсиалната война сред двете страни се ускори.

От отбранителна към нападателна позиция

Последните ограничавания са сигнал за смяна в задачите и политиката на Съединени американски щати в региона на комерсиалната политика. Преди август 2022 година рестриктивните мерки на Съединени американски щати против Китай допускаха, че Вашингтон желае да промени отношението на Пекин, да укрепи личната си стопанска система и да отбрани ползите си в региона на сигурността. Последният кръг от ограничавания обаче значи по-широки цели, като да вземем за пример оборване на китайската система, опазване на хегемонията и въздържане на Китай.

Дълго време хората, които вземат решенията в Съединени американски щати смятаха, че отбранителните политики по отношение на Китай ще бъдат задоволителни. В сходство с това Съединени американски щати започнаха стъпки като инспекции на вложенията и регулаторни ограничавания. Напоследък политиките на Съединени американски щати минаха от отбранителни към нападателни и в този момент се концентрират върху научноизследователска и развойна активност във водещите браншове.

Тази смяна засегна и полупроводниковата промишленост. Възможно е това да се дължи на осъзнаването от страна на американските управляващи, че полупроводниковата промишленост може да застане на страната на Китай и да докара до загуба на хегемонията на Съединени американски щати. Другата причина може да е неподходящото влияние на отбранителната политика върху стопанската система на Съединени американски щати. Прекъсването на основни източници на доставки и причиняването на съществени разстройства в американската индустрия не може да бъде подценявано. Усещането на промишлеността за дестабилизация може би въпреки всичко не е съпътстваща вреда.

Отговорът на Китай

Реакцията на Китай към момента е неразбираема. Досега Китай се колебаеше повече от Съединени американски щати дали да приложи ограничаващи ограничения, най-много заради подозренията за своята самодостатъчност. Това отвращение евентуално ще продължи известно време, защото китайската полупроводникова индустрия не е задоволително постоянна, с цел да отблъсне тези офанзиви. Въпреки това Китай към момента може да развие своя потенциал, разчитайки частично на други страни, като в същото време уголемява своето произвеждане. Тази опция обаче наподобява лимитирана, защото рестриктивните мерки обгръщат и неамерикански компании, които продават в Китай артикули, създадени с американска технология. Освен това опцията други страни да се намесят и да обезсилят въздействието на политиките на Съединени американски щати наподобява дребна.

Китай може също по този начин да отнесе въпроса до Световната комерсиална организация (СТО). Пекин и преди е заявявал, че комерсиалните ограничения на Съединени американски щати, които Вашингтон оправдава с разпоредбите на СТО за изключения, свързани със сигурността, в действителност са в прорез с разпоредбите на СТО. Въпреки това, макар реторичните възражения, специалистите се съмняват, че Китай ще отнесе въпроса до СТО.

Какво ни чака в бъдеще?

Докладът на Си Дзинпин, показан на ХХ народен конгрес на Китайската комунистическа партия (20 октомври 2022 г.), демонстрира, че Китай преглежда технологиите като съществена производителна мощ, а нововъведенията - като главен мотор на растежа. При това състояние е реалистично да се чака, че Китай ще предприеме всички вероятни дейности против ограниченията на Съединени американски щати, които попречват софтуерния прогрес и нововъведенията. Фактът, че третият мандат на Си преди малко е почнал, значи, че Пекин ще продължи да следва курса за осъществяване на своите цели. Единственото мрачно леке за Китай е забавянето на темповете на напредък, което може да се отрази на успеваемостта на напъните на страната. От друга страна, траекторията на решенията на Белия дом демонстрира, че Съединени американски щати евентуално ще бъдат по-агресивни във войната си против Китай. Възможно е да се появят по-строги ограничения, ориентирани към други браншове. Съединени американски щати обаче би трябвало да преценяват вероятните опасности и изгоди от сходни политики за себе си и за международния стопански ред.

Ще има последици

Въпреки че на този стадий наподобява, че спорът включва само Вашингтон и Пекин, истината е, че всяка страна е загрижена за световната рецесия. Конфронтацията сред двете страни има евентуални дълготрайни изгоди за Съединени американски щати, като в същото време съставлява минус за Китай. Ефектът на вълната обаче ще се отрази отрицателно върху доста промишлености по света, а също така и върху вероятностите за пренареждане на интернационалния стопански ред.

Сейманур Йонт, заместник-изследовател в изследователския център TRT World. Неговият разбор е оповестен в Анадолската организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР