САЩ добавиха още петима българи в списъка със санкционирани за

...
САЩ добавиха още петима българи в списъка със санкционирани за
Коментари Харесай

Тези лица. Наистина ли прокуратурата е разследвала твърденията на САЩ за корупция

САЩ прибавиха още петима българи в листата със глобени за корупция по световния закон " Магнитски ". Хората се запитаха за какво петимата не са подсъдими, а прокуратурата се похвали, че към този момент ги проверява. Дали обаче това е по този начин?

Корупционни контракти, подкупване на арбитър и други длъжностни лица, манипулиране на законодателство. Това са все съответни изказвания на финансовото министерство на Съединени американски щати , поради които то усили българските представители в с още петима.

Към към този момент ударените по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков бяха добавени Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов и някогашните шефове на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов и Иван Генов. Англия пък на собствен ред глоби Пеевски, Желязков и Божков.

Последваха рецензии към прокуратурата, че бездействието ѝ против политическата корупция е донесло следващ " пестник " на страната. Последваха и апели към обвиняването да проверява новите данни.

" Ние приветстваме поддръжката на нашите сътрудници от Съединени американски щати и Англия. Това в действителност е открита поддръжка точно на нашите дейности ", отговори заместникът на основния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов .

Последва и позиция на прокуратурата, че " от дълго време е подхванала всички нужни дейности в сходство с компетентността си по Конституция и закон по отношение на всички глобени български жители ".

Наистина ли обаче българското държавно обвиняване е разследвало последната информация, оповестена от Вашингтон?

Всъщност, досегашните дейности на прокуратурата по отношение на новите петима глобени се изчерпват с следствия, които или нямат общо изказванията на американското държавно управление, или са защитавани в загадка.

В загадка остават и претекстовете, с които държавното обвиняване отхвърли да образува следствия против Делян Пеевски и Илко Желязков по инспекциите, които бяха формирани след наложените им през 2021 година американски наказания.
Какво споделя Вашингтон
Подобно на по " Магнитски " в България, повода в този момент още веднъж беше присъединяване в корупционни практики. Данните на американското държавно управление включваха някои съответни изказвания.

Владислав Горанов беше махленски, че до момента в който е бил финансов министър от ГЕРБ " е взел участие в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес ".

Това изложение съответствува с, че в продължение на години е бил подложен на скица за изнудване от Бойко Борисов и Горанов, с цел да се възползва хазартният му бизнес от по-ниски държавни такси. Намиращият се в заточение в Дубай предприемач нееднократно е казвал, че е предал на някогашните ръководещи от ГЕРБ общо 67 милиона лв..

За Румен Овчаров беше посочено, че " неведнъж е взел участие в корупционни контракти в областта на енергетиката с съветски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в подмяна на контракти с закрепена цена за съветски газ и нуклеарно гориво и контракти за поддръжка на АЕЦ ".

Министерството на финансите на Съединени американски щати сподели още, че той " се е облагодетелствал от повишените цени на българската сила посредством въвеждането на ненужни медиатори на пазара на електрическа енергия ", както и че " е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откогато е бил министър на енергетиката ".

Вашингтон заяви още, че Овчаров, Александър Николов и Иван Генов са уличени в " корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ " Козлодуй " към личните си бизнес ползи ", както и че най-малко до 2020 година Овчаров е получавал " част от приходите " на компании, спечелили контракти с централата.

За Николов и Генов се прибавя, че са се съгласили да получат рушвет от 5 милиона лв. " от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ " Козлодуй ". По отношение на Генов се прецизира, че даже след напускането си от централата е изискал от предприемачи подкуп от 3 милиона лв. , " с цел да улесни преразглеждането " на контракти в интерес на техни компании.
Съединени американски щати оповестиха за Николай Малинов, че " е подкупил български арбитър ", с цел да му разреши да пътува до Русия.
За Николай Малинов Съединени американски щати оповестиха, че " е подкупил български арбитър ", с цел да му разреши да пътува до Русия, с цел да получи медал от съветския президент Владимир Путин . Този сюжет изцяло се припокрива с историята към някогашния профилиран, на който Вашингтон забрани да влиза на американска територия. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео сподели през февруари 2020 година, че Съединени американски щати са му наложили тази мярка поради " корупционно държание ".

Това са обвиняванията на Съединени американски щати. Сега ще ги съпоставим с работата на българските институции.
Какво е импортирано в съда
Първият институционален коментар от прокуратурата пристигна от Борислав Сарафов . Той сподели пред Българска национална телевизия в събота, че и петимата, уличени от Съединени американски щати в корупция, към този момент са били обект на инспекции и следствия, а някои даже са изправени пред съда.

" Почти целият лист е прочут на нас, ние работим против тях, против някои към този момент се водят правосъдни производства, против други са в досъдебна фаза. Всъщност тези лица са наши цели и наши обекти. И ние работим против тях, и точно този лист е поддръжка точно за нашите старания ", сподели Сарафов.

Като образци той уточни обвиняванията, по които пред съда са изправени Румен Овчаров и Николай Малинов . Проверка на Свободна Европа обаче сподели, че тези обвинявания не включват нито едно от съответните изказвания, с които Съединени американски щати мотивираха санкционирането на двамата.

Овчаров е обвиняем за умишлена занемареност, нанесла вреди на " Мини Бобов дол " . Делото е обвързвано с контракт за отдаване чартърен на активи на мините на друго сдружение - " Ораново ", подписан през 2006 година, когато Овчаров е министър на енергетиката. По това дело той беше от Апелативния профилиран съд, само че по-късно Върховният касационен съд върна случая за ново разглеждане на втора инстанция. В момента той е в Софийския апелативен съд поради закриването на спецправосъдието.

Другово обвиняване, повдигнато на Овчаров, беше за занемареност около плана за градеж на АЕЦ " Белене " . Евентуалното закононарушение на някогашния министър още веднъж беше осъществено през 2006 година За разлика от случая с " Мини Бобов дол " обаче, този обвинителен акт беше импортиран в съда едвам 9 месеца преди приключването на безспорната отминалост. Затова Овчаров по този начин и.

Нито едно от тези обвинявания няма общо с изказванията на Съединени американски щати, че Румен Овчаров е получавал подкупи по отношение на контракти за газ, нуклеарно гориво или поправки в АЕЦ " Козлодуй ".

Срещу Николай Малинов сега има дело в Софийския градски съд по обвиняване в шпионаж в интерес на Русия. Не е известно в обвинителния акт по този случай да участват данни за рушвет, даден на арбитър. Въпреки това Сарафов сподели в събота, че " респективно, прокуратурата и против него си е свършила работата ".

И това обвиняване няма общо с съответното обвиняване на Съединени американски щати, че Малинов е подкупил арбитър.

В сряда последва на управлението на прокуратурата, в която се показва, че по отношение на Овчаров и Малинов " от дълго време са импортирани обвинителни актове за осъществени от тях закононарушения, свързани с корупция и шпионаж в интерес на Руската федерация ".

" Отделно от това, събитията, изложени в листата за българските жители Р. Овчаров, Ал. Николов и И. Генов, са предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане ", допълниха проверяващите.

Свободна Европа изпрати документално питане по кое време е било формирано това произвеждане и защо закононарушение, само че до публицистичното привършване на текста не беше получен отговор.
" Предмет на следствие "
По мотив изказванията на Съединени американски щати за " корупционна скица " в хазарта с присъединяване на Владислав Горанов шефът на следствието сподели само, че " към този момент бяха правени някакви инспекции в прокуратурата ". Но не посочи дали те са приключили и с какъв резултат.

За някогашния финансов министър е известно, че беше обект на инспекция по отношение на информацията, че живее безплатно в възложен от кръстника му първокласен апартамент. Тя обаче приключи с отвод за формиране на следствие, а претекстовете останаха в загадка.

Проверка имаше и по отношение на изказванията на Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов и някогашния му финансов министър. Думите на обвинения
хазартен необут обществено бяха неглижирани от основния прокурор Иван Гешев, който сподели, че " не си е предизвикал " даже тяхното прочитане.

В последна сметка по случая беше формирана прокурорска инспекция, чийто процес към днешна дата не е прочут. по тематиката беше публикувано в края на юни 2020 година То гласеше, че съгласно ДАНС пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е Божков, са били излъчени " персонално, само и единствено на него " в офиса му на столичната ул. " Московска " 43.

След оповестените от Съединени американски щати данни за Горанов, от прокуратурата въпреки всичко осведомиха в позицията си в сряда, че те са " предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане ". Кога е формирано то, защо закононарушение и има ли повдигнати обвиняване по него обаче не се прецизира.

Посочва се само че през април 2022 година на Обединените арабски емирства е била изпратена молба за разпит на Божков в качеството му на очевидец, само че по нея до момента няма отговор.

В останалата част от позицията на прокуратурата се изброяват от дълго време известните обвинявания, повдигнати на Божков, както и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, на които Съединени американски щати не разрешиха да влизат на американска територия през 2021 година

Държавното обвиняване напомня, че по отношение на Пеевски и Желязков също са осъществени инспекции във връзка със глобите им по " Магнитски ", само че " в постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било закононарушения ".

Все още не са огласени претекстовете, въз основа на които е изработен този извод.

А изводът от всички тези обстоятелства е, че българските институции не са разследвали до момента съответните обвинявания, разказани от Министерството на финансите на Съединени американски щати.
 Обяснено. Кои са упрекнати за присъединяване в корупция по  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР