Куршуми, бомби, ракети. С тях звучи войната в Украйна вече

...
Куршуми, бомби, ракети. С тях звучи войната в Украйна вече
Коментари Харесай

Имаме олово във вените. Възходът на украинския рап като саундтрак на войната

Куршуми, бомби, ракети. С тях звучи войната в Украйна към този момент повече от две години. Но за нея има и различен саундтрак - частите на новото потомство украински рапъри.

В концертната зала „ Атлас “ в покрайнините на украинската столица Киев се организира търг. Присъстващите не наддават за картини и антики, а за оръжия.

Един от предметите на търга е броеница с пет гилзи от патрони измежду мънистата. Друг е ръчно изрисуван гранатомет със знаме на украинска военна бригада.

„ Това са оръжия, превърнати в изкуство “, споделя водещият.

Гранатометът отива при Даня , който печели с оферта от 37 хиляди гривни. Сумата е под 1000 $, само че е съвсем двойна на междинния месечен приход в Украйна.

Даня обаче няма срещу, тъй като парите му отиват за въоръжаването на военната бригада. А програмата продължава с концерт на един от обичаните му рапъри - Отой .

Такива търгове са се трансформирали в общоприета процедура в почивките по време на честите рап концерти в „ Атлас “. Вечерта, в която Даня си купува гранатомет, е сполучлива - събрани са пари за към 6 дрона за военната бригада.

Звездата на вечерта Отой. Истинското му име е Вячеслав Дрофа и постоянно взе участие в тези концерти. Той е от новото потомство хип-хоп реализатори в Украйна , които станаха известни след началото на съветската инвазия в страната.

Възходът на тези рапъри е неразривно обвързван с войната. А частите им са се трансформирали в неин саундтрак.
Украинският рап и войната
Пълномащабната инвазия на Русия против Украйна, която стартира през февруари 2022 година , раздвижи културата и изкуството на нападнатата страна. Повече от две години след началото ѝ войната към момента бушува. А художествените изложения, поетичните четения, концертите и стендъп комедията постоянно вървят ръка за ръка с потребността украинската войска да се доставя с оръжия и муниции.
 Концерт на рапъра Отой в Киев, 10 февруари 2023 година
Украинската рап музика беше готова да изиграе централна роля. Новото потомство украински хип-хоп актьори сложиха войната в основата на творчеството си и станаха изключително известни в Украйна и чужбина.

Отой наприер стана прочут, откакто издаде втория си късосвирещ албум „ Околофронт “ в края на 2022 година В албума има апели за въоръжаване на армията, а откриващото парче „ Енемi “ („ Враг “) върви с видеоклип, в който Отой копае окоп.

„ Имаме олово във вените си от детството “, рапира изпълнителят. „ Дядо ми ме научи на думите: „ Където е врагът, там ще има ликвидиране “. Ще натъпча черна пръст в гърлото на тези, които носят съсипия. Аз съм от Украйна. “

Отой не е единственият рапър, чиято карирера се развихри след началото на нашествието. Може би най-изявените представители на това ново потомство са Калуш Оркестра .

Колективът отпред с рапъра Олех Псюх завоюва състезанието Евровизия през 2022 година с песента „ Стефания “ .
 Украински бойци гледат финала на Евровизия и представянето на „ Калуш оркестра “ с песента „ Стефания “, 14 май 2022 година
Тя е написана още преди началото на войната и е отдадена на майката на Псюх. Въпреки това „ Стефания “ се трансформира във военна ария, откакто групата пусна към нея видеоклип, сниман в бомбардирани от руснаците украински здания. Припевът на песента „ Полята цъфтят, само че тя сивее “ закупи напълно друго значение на този декор.

Калуш Оркестра събраха над 350 хиляди нови почитатели в Инстаграм в рамките единствено на седмица към музикалния конкурс преди две години.

Друга огромна изгряваща звезда е рапърът Скофка , който постоянно прави части с Калуш Оркестра. Истинското му име е Володимир Самолюк . Негова е песента „ Чути гiмн “ („ Да чуеш химна “), която има повече от 20 млн. слушания в Ютуб.

Парчето се трансформира в същински химн на сполучливите контраофанзиви, които украинската войска организира на изток и на юг през 2023 година
 Рапърът Скофка Пътят на една украинска „ рап звезда “
Музикалният лейбъл на „ Калуш оркестра “ и Скофка е „ Енко “ . Негова основателка е рапърката Альона Альона .

Истинското ѝ име е Альона Савраненко . Тя става известна няколко години преди началото на войната в Украйна. В края на 2018 година излиза песента ѝ „ Рибки “ , чийто видеоклип е изработен в домашни условия с доста дребен бюджет.

Въпреки това той става шлагер. По това време Альона Альона е учителка в детска градина, само че единствено за ден се трансформира в „ новата рап звезда на Украйна “, както я назовават доста украински медии.

Още при започване на кариерата си рапърката употребява интензивно обществените мрежи, с цел да промотира музиката си. Парчетата ѝ постоянно преглеждат обществени и политически проблеми.

Альона Альона основава „ Енко “ дружно с музикалния продуцент Иван „ Ваньок “ Клименко . Комбинираният лейбъл за ръководство на актьори се трансформира в ядро на новото потомство украински рапъри. Но не на всички. Отой да вземем за пример взема решение да остане самостоятелен реализатор и упреква Клименко, че е откраднал музиката му. Клименко отхвърля това.
 Украинската хип-хоп изпълнителка Альона Альона
Шест години след началото на кариерата си Альона Альона стига все по-големи върхове. В събота, 11 май , тя и певицата Джери Хейл ще показват Украйна на финала на тазгодишното издание на Евровизия, откакто минаха сполучливо през полуфинала. Те ще изпълнят песента „ Тереза и Мари “ . Много букмейкъри плануват победа за украинското дуо в Малмьо, Швеция, където ще се организира заключителният концерт от състезанието.
Трудни тематики и разнообразни тълкования
Украинският рап е доста динамичен. Като „ саундтрак на войната “ той деликатно следва цикъла на напредък и спад на контраофанзивата на Украйна против Русия. Артистите също така интерпретират продължаващата война по друг метод.

През 2019 година Альона Альона рапира: „ Кръвта тече студена във вените, дронове падат от небето, земята се тресе и стене “.

След 2022 година музиката ѝ към този момент звучи друго. Изпълнителката явно се е обърнала към религията и посвещава от ден на ден песни и даже цели албуми на тематики, свързани с вярата.
 Рапърът Отой
Стилът на Отой пък още през цялото време на кариерата му е мощно милитаристичен. Самият рапър не се е сражавал на фронта, само че е доброволец и постоянно споделя свои фотоси във военна униформа.

В интервютата си той постоянно загатва братовчед си Дмитрий Лисен като един от починалите при отбраната на стоманодобивния цех „ Азовстал “ по време на съветската блокада на Мариупол преди две години.
Независимите реализатори
Независимостта е основен въпрос за Украйна и е също толкоз значима в украинския рап.

„ В момента самостоятелната музика в Украйна е във напредък “, споделя пред Свободна Европа изпълнителят от Лвов Степан Бурбан , който гради кариера в хип-хопа още преди нашествието. Известен е с името Палиндром .

„ Т.нар. звезди от шоубизнеса, които постоянно пълнеха ефира преди пълномащабната война, работеха с руснаците. Сега те останаха на назад във времето. Хората стопираха да им се доверяват. Затова в този момент пристигна времето на самостоятелните актьори “, прибавя рапърът.

Желанието за самостоятелност се отразява и в езика, който украинските рапъри избират да употребяват в частите си. По-голямата част от тях са се отказали от използването на съветски език дълго преди пълномащабната инвазия. Почти всички хип-хоп реализатори идват от обичайни украинскоезични бастиони в западната част на Украйна.

През последните две години тези рапъри стават от ден на ден. Все по-голяма е и тяхната аудитория.

„ По време на войната аудиторията на рапа набъбна осезаемо, това е истината “, споделя Бурбан и прибавя:

„ Украинците демонстрират на целия свят, че би трябвало да се бориш за това, което е твое. Трябва да се бориш за свободата. Музиката ни също предава това обръщение. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР