Със заповед днес главният прокурор Сотир Цацаров утвърди Указание за

...
Със заповед днес главният прокурор Сотир Цацаров утвърди Указание за
Коментари Харесай

Важно от прокуратурата! Нови указания за домашното насилие!

Със заповед през днешния ден основният прокурор Сотир Цацаров утвърди Указание за работа на Прокуратурата на Република България по преписки и досъдебни производства, формирани по известия за осъществено домашно принуждение, за закана с ликвидиране и за нарушена заповед за отбрана от домашно принуждение.

Целта на напътствието е да бъде основан уеднаквен механизъм за своевременна реакция на прокурорските органи в такива случаи, както и да се защитят дейно правата на потърпевшите лица.

Указанието вкарва наложителни единни процедури при подаване на сигнали (жалби) за домашно принуждение, за закана с ликвидиране и за нарушена заповед за отбрана от домашно принуждение.

Предвижда се неотложно започване на дейности от страна на дежурните прокурори незабавно след приемането на сигнала.

При персонално явяване на потърпевшия в районната прокуратура наложително му се снемат писмени пояснения от дежурен прокурор, като му се дава и опция да попълни формуляр, съдържащ и информация за неговите права.

Предвидено е, че когато прокурорът откри данни за непосредствена заплаха за живота и здравето на потърпевшото лице, той неотложно уведомява съответното полицейско ръководство за предприемане на ограничения съгласно ЗМВР и ЗЗДН.

Въвежда се наложително определяне на избрани условия още при започване на инспекцията, измежду които дали деецът се води на доклад в психиатрично заведение, дали има оръжие, дали са постъпвали други сигнали против него, дали на мястото на произшествието е участвало дете и други

Указанието съдържа и съответни разпореждания по отношение на своевременното следствие при досъдебно произвеждане и нуждата от ограничения за отбрана на потърпевшия по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

Предвидено е обвързване за неотложно известяван и взаимоотношение със съответната териториална Дирекция „ Социално подпомагане” при данни за осъществено домашно принуждение над дете или в наличието на дете, както и на разположение с увреждания.

На районните прокурори се разпорежда организацията на взаимоотношението с органите на Министерство на вътрешните работи, както и провеждането на ежемесечни координационни срещи с началниците на съответните полицейски ръководства за обзор на периодите и осъществяването на напътствията по всички преписки и досъдебни производства с предмет домашно принуждение, закана с ликвидиране и нарушени заповеди за отбрана от домашно принуждение.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР