Със своята четвъртвековна история международната изложба на отбранителна техника Хемус“

...
Със своята четвъртвековна история международната изложба на отбранителна техника Хемус“
Коментари Харесай

Министър Заков: Модернизацията във въоръжението е без алтернатива, сигурността означава силна армия и въоръжение

Със своята четвъртвековна история интернационалната галерия на отбранителна техника „ Хемус “ се утвърди като една от водещите и атрактивни профилирани изложения в района.

Тя постоянно е била място за срещи, основаване на контакти, започване на нови планове във военната област. Светът през днешния ден обаче не е какъвто беше. Пандемията наруши веригата на доставки, което сътвори дефицит на технологии. Успоредно с това започнатата от Русия война против Украйна ни сподели, че модернизацията във въоръжението е без конкуренция, че сигурността значи мощна войска и въоръжение “. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков при откриването на 15-ото Международно ревю за отбранителни артикули и услуги „ Хемус 2022 ” през днешния ден, 1 юни, в гр. Пловдив.

Министърът акцентира, че са нужни незабавни решения и дейности, които да обезпечат опцията за отбрана на територията на Република България и на Източния фланг на НАТО.

„ Това включва и гарантиране, че българските въоръжени сили са добре оборудвани, готови и оперативно съвместими с нашите съдружници “, сподели министър Драгомир Заков. „ Трябва ясно да осъзнаем, че ние имаме потребност от отбранителна промишленост, която да е задоволително постоянна, че да може да ни поддържа както във време на пандемия, по този начин и когато до нас има война “, уточни той.

Приветствие към участниците и уредниците насочи и президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

На откриването участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, непрекъснатият секретар на защитата Антон Ластарджиев, членове на политическото и военното управление на Министерството на защитата, представители на Министерството на стопанската система, военни аташета, задгранични делегации, в това число на министерски равнище и други С прехвръкване на техника на Военновъздушни сили бе насочен и самобитен авиопоздрав към участници и посетители.

По-рано през днешния ден се организира и конференция за медиите, на която беше регистриран растеж на изложителите. Това прави тазгодишното ревю едно от най-силните. Заместник-министърът на защитата Станимир Георгиев заяви на конференцията, че управлението на Министерството на защитата работи върху Инвестиционен план-програма, която да бъде импортирана в Народното събрание. Тя обрисува вероятностите в модернизацията на Въоръжените сили за 10-годишен интервал. „ При реализацията на плановете целим цялостна бистрота във всички етапи, отговорно консумиране на обществените финанси и оптимално присъединяване на български компании, в сходство с техните възможности“, акцентира заместник-министър Георгиев.

На въпрос на публицисти, обвързван с защитата на въздушното пространство след края на присъединяване на нидерландските Военновъздушни сили, министърът на защитата Драгомир Заков съобщи:

„ Винаги ще има кой да пази българското небе, и сега също има, в лицето на българските Военновъздушни сили “. Министър Заков посочи, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съдружниците по разнообразни способи, в границите на НАТО. По думите му, сега текат разнообразни интервенции на НАТО, които включват поддръжка по защитата на българското небе, в които не се ползва стациониране на самолети на съдружниците по български летища. Сред тях е и така наречен Air Policing от отдалеченост, обясни министър Заков. Той уточни, че продължава разискването на разнообразни разновидности за укрепване на защитата на българското въздушно пространство със сили и средства на съдружниците.

В полемика с Министерството на финансите ще се реши какви средства да бъдат отпуснати за защитата при актуализацията на бюджета, заяви още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР