Със свое определение, което не подлежи на обжалване, Великотърновският апелативен

...
Със свое определение, което не подлежи на обжалване, Великотърновският апелативен
Коментари Харесай

Съдът позволи на държавата да търси отнемане на имуществото на осъден от Килърите

Със свое определение, което не предстои на обжалване, Великотърновският апелативен съд постанови обновяване на делото за лишаване на имущество от Георги Вълев от групата на " Килърите " в първоинстанционния Окръжен съд – Велико Търново на стойност 3,6 млн. лв. по иск на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Вълев излежава доживотна присъда, напомня БГНЕС.

На 27 април 2018г. Окръжен съд – Велико Търново постанови, че производството по делото би трябвало да бъде прекъснато. Мотивите на магистратите от първоинстанционния съд бяха, че срокът на инспекцията по член 15 от анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност (ЗОПДИППД) е преклузивен и след приключването му страната, в лицето на КПКОНПИ, губи правно съображение да води дело за лишаване на имущество. Изрично беше очебийно, че искът за лишаване е импортиран 7 години по-късно, а не незабавно след 10-месечната инспекция и това го прави неприемлив.
С определението си от 19 юли 2018г., Апелативеният съд във Велико Търново се преценява с причините на процесуалния представител на КПКОНПИ, че по реда на ЗОПДИППД иск за лишаване на имущество може да се внесе едвам след влизане в действие на наказателната присъда против лицето, което е отвън 10-месечния период на инспекцията. " Разбирането, че може да се преклудира едно още невъзникнало право е погрешно и в несъгласие с главните правни правила ", се твърди още в жалбата на Комисията.
В последна сметка на втора инстанция категорично показват, че законът е изработен по този начин, че имущество може да бъде отнето единствено след дефинитивна неоправдателна присъда. Визира се към този момент анулиран член на Закона за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност - член 15, алинея 2.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР