Със смъртта на своята майка Елизабет Втора на осми септември

...
Със смъртта на своята майка Елизабет Втора на осми септември
Коментари Харесай

Да живее крал Чарлз III

Със гибелта на своята майка Елизабет Втора на осми септември 2022 година, принц Чарлз автоматизирано стана английски крал. А през вчерашния ден, осем месеца по-късно, се организира и формалната гала по коронацията му в Уестминстърското абатство.

Събитието стартира с върволица от лондонските улици, която бе доста по-кратка от тази на коронацията на Елизабет Втора през 1953 година Шествието продължи към 40 минути, след което кралят и кралицата пристигната в абатството, където ги чакаха 2300 посетители, получили своята ръчно направена покана.
 Снимка 617123
Източник: GettyImages

Принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха облечени в публични кралски одежди с плебеи и медали, а усещане направи, че на главата на херцогинята не свети огромна тиара, както на множеството кралски събития.
 Снимка 617124
Източник: GettyImages

Принц Хари пък дойде дружно с братовчедка си Беатрис и показва забележително положително въодушевление, макар че мястото му беше чак на третия ред измежду гостите. Той не носеше военна униформа, а единствено своите медали.
 Снимка 617125
Източник: GettyImages

Тържествената гала в Уестминстърското абатство, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, стартира с осъществяване на хор и молитвата " Господи помилуй ". С гала по припознаване крал Чарлз бе публично показан на свои жители от представителите на разнообразни ордени.
 Снимка 617121
Източник: GettyImages

След това на крал Чарлз беше връчена Библията. Минути по-късно той постави клетва да ръководи народите на Обединеното кралство, Англия и Северна Ирландия, както и да следва закона, справедливостта и божията благосклонност във всички свои решения.

Крал Чарлз се закле като " правилен протестант " и да бъде страж на всички вероизповедания, а освен на една религия, което е смяна в коронационната клетва.
 Снимка 617130
Източник: GettyImages

Крал Чарлз произнесе и молитва на глас - това е първият път, в който английски монарх го прави по време на своя коронация. След него английският министър председател Руши Сунак прочете фрагмент от Библията. Част от церемонията бе и осъществяване на госпъл хор.

" Ние сме тук да коронясаме краля, а кралят се коронясва, с цел да служи ", бяха думите на архиепископа на Кентърбъри. Новият монарх бе облагодетелстван по ръцете, гърдите и главата зад специфичен заслон. Той е изработен от възпитаници и върху него са изписани имената на всички страни от общността на Обединените народи. Мирото пък е от маслини от градините на манастира Света Магдалена, където е заровена майка на принц Филип.
 Снимка 617141
Източник: GettyImages

За миропомазването се употребява лъжица на няколко века, а мирото е направено от маслини от градините на бабата на починалия принц Филип в Гърция. Преди това Чарлз смъкна своите плебеи, с цел да облече друга, която се употребява за този най-свещен миг от церемонията за връзка сред краля и Бога, който се случва надалеч от погледите на присъстващите.

След това крал Чарлз бе облечен в златна тога. Първо му беше връчен шпори, знак на това, че става и главнокомандващ. След това му се връчва Мечът на милостта, който е знак на правдивост. За пръв път той се употребява при коронацията на крал Джордж IV, а в този момент за пръв път бе връчен от жена.
 Снимка 617140
Източник: GettyImages

Гривните на искреността и мъдростта бяха идващите, връчени на новия крал. Принц Уилям сложи върху раменете на татко си кралския патрахил. Върху него сложиха и императорската роба - различен от значимите знаци на властта.

Златното кълбо, сложено в ръцете му, символизира царството на Господ и Исус Христос. След него крал Чарлз получи специален коронационен пръстен, знак на връзката с църквата и Бог, както и коронационната ръкавица, кралския жезъл и жезъла на справедливостта и милостта.
 Снимка 617137
Източник: GettyImages

Короната на Свети Едуард бе благословена, преди да бъде сложена върху главата на новия крал за първи и финален път. И с възклик " Бог да пази краля " и камбанен звън в абатството, както и с тържествени топовни салюти на 13 места в Обединеното кралство, бе оповестено, че крал Чарлз към този момент има всички нужни атрибути, за да бъде публично провъзгласен за новия английски монарх.
 Снимка 617133
Източник: GettyImages
 Снимка 617139
Източник: GettyImages

Крал Чарлз получи благословия от представителите на другите вероизповедания. Чак по-късно стана от престола, с цел да бъде интронизиран и да заеме трона като новия крал. След това клетва за честност на своя татко даде принц Уилям, бъдещият престолонаследник. Той единствен коленичи пред новия крал, а присъстващите в абатството прочетоха клетва за честност към него.
 Снимка 617138
Източник: GettyImages
 Снимка 617136
Източник: GettyImages

Последва коронацията на кралица Камила, за която се употребява корона на кралица Мери с 2000 диаманта. Кралицата също бе миропомазана, само че не скрито. Получи и пръстена на консорта, който символизира ангажираност към нейния крал, Бога и целия народ. 
 Снимка 617143
Източник: GettyImages

Предишната коронация на кралица консорт е през 1937 година - тази на майката на Елизабет Втора, а принц Филип получава същата корона при коронацията на кралица Елизабет Втора.
 Снимка 617142
Източник: GettyImages

Камила носеше още една кралска светиня - огромна огърлица, която е била на кралица Виктория.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР