Със сигурност сте забелязали колко много маски за еднократна употреба

...
Със сигурност сте забелязали колко много маски за еднократна употреба
Коментари Харесай

Иновативно: Австралия строи пътища от използвани маски

Със сигурност сте забелязали какъв брой доста маски за еднократна приложимост са изхвърлени на улицата. Австралия измисли новаторско решение на казуса – откакто не може да вдигне маските от пътя, ще направи път от тях!

Учени от Кралския софтуерен институт оферират смачкани маски да се смесват с рециклиран бетон, който се прави от строителни боклуци, написа The Hindy Business Line. Тази примес може да направи пътищата по-здрави, в сравнение с в случай че за построяването им се употребява единствено рециклиран бетон. Причината – маските за еднократна приложимост съдържат пластмаса, и по-специално полипропилен, който се разгражда извънредно мъчно. Затова изхвърлянето им измежду природата е толкоз нездравословно, само че пък може да бъде скъп строителен материал.

Изследователите зад изследването са пресметнали, че за един километър двулентов път ще са нужни три милиона маски, което ще предотврати 93 тона отпадък да отиде на улицата. Употребяваните защитни средства могат да се употребяват за построяването и на тротоари.

„ Това в началото изследване прегледа опцията за преработване на маски за лице за еднократна приложимост в пътищата и бяхме разчувствани да установим, че концепцията освен работи, само че и носи действителни инженерни изгоди “, написа създателят на плана доктор Мохамад Сабериан.

„ Надяваме се, че това отваря вратата за по-нататъшни проучвания “ прибавя той и чака че занапред ще се откриват нови способи за преработване, което да бъде с повече от една изгода.

Пътищата са направени от четири пласта, като всеки един би трябвало да бъде по едно и също време здрав и еластичен, с цел да устоят на натиска на тежките транспортни средства и да предотвратят напукване и разрушение, каквито виждаме по всички български пътища. Именно полипропиленът от маските може да заздрави материала и той да устоя по-дълго време на по-голямо натоварване.

 
Понякога е нужно единствено да сменим вероятността!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР