Със сигурност има хора, които не са чували за плода

...
Със сигурност има хора, които не са чували за плода
Коментари Харесай

Здравословни ползи от маки бери

Със сигурност има хора, които не са чували за плода Маки бери. Именно за него ще поговорим в тази публикация. Най-напред би трябвало да отбележим, че това са дребни плодчета с наситено виолетов цвят, които идват от далечната Южна Америка.

Считани за суперхрана, дано забележим какво съставлява Маки бери и какви са изгодите за нашето тяло.

Хранителна стойност на маки бери

В 100 г маки бери се съдържат:

- протеин - 5.5 г;

- въглехидрати - 74.5 г;

- фибри - 46.3 г;

- захари - 24.23 г;

- мазнини - 7.63 г;

- вода - 9.55 г;

- витамин С - 2.253 г;

- витамин Е - 751 IU;

- калий - 763 мг;

- калций - 255 мг;

- натрий - 24 мг;

- желязо - 7.7 мг;

- калории - 389 ккал.

Ползи от маки бери за здравето

Маки бери е бомба от антиоксиданти

Маки бери е мощен антиоксидант, тъй като в него има доста от тези потребни съединения. Както всички знаем, свободните радикали предизвикват най-вече вреди на нашето здраве. Те водят до увреждане на клетките, възпаления и са причина за доста болести. Антиоксидантите, съдържащи се в Маки бери, имат свойството да пречат на действието на свободните радикали. Според някои изследвания диета, в която е включено огромно количество антиоксиданти, намалява риска от хронични заболявания като такива на сърдечно-съдовата система, рак, диабет и артрит.

В Маки бери има три пъти по-голямо количество антиоксиданти от всички горски плодове, които познаваме, взети дружно (боровинки, къпини, малини, ягоди). В Маки бери има доста огромно количество от по този начин наречените антоцианини. Тези субстанции придават на този суперплод техния прелестен виолетов цвят, а също по този начин са и причина за всичките здравословни свойства и изгоди на Маки бери.

Маки бери против възпаления

 Mаки бери

Маки бери са доста потребни за справяне с възпалителните процеси в тялото. Според някои проучвания растението има силата да се пребори с възпаленията, които предизвикват артрит, инсулт, болести на белите дробове, както и от диабет вид 2. Тези проучвания демонстрират, че Маки бери доста оказват помощ за понижаване на възпалението, което се получава в кръвоносните съдове, което значи, че е доста потребно за предотвратяване от болести на сърдечно-съдовата система. Учени създали опит, като предиздвикали пушачи да пият по 2 г дестилат от маки бери в продължение на две седмици. Този опит посочил доста понижаване на белодробното инфектиране, което постоянно се случва при пушачи.

Маки бори в битката с холестерола

Освен антиоксидантните свойства тези потребни плодчета оказват помощ и в битката с холестерола. Маки бери е директен участник в редуцирането на неприятния холестерол и усъвършенства здравето на сърцето.

Маки бери при диабет

Плодовете Маки бери имат способността да намаляват кръвната захар- Въпреки обстоятелството че в Маки бери има огромно количество захари и въглехидрати, те имат позитивно въздействие върху кръвната захар. Също по този начин и оказват въздействие върху метода, по който нашето тяло разгражда въглехидратите и ги употребява за сила.

Маки бери за по-добро зрение

 Здравословни изгоди от маки бери

Плодовете Маки бери оказват помощ за по-добро зрение. Както всички знаем, нашите очи са изложени на доста източници на светлина през целия ден. Ако излагаме очите си прекомерно дълго на светлина, това води до увреждане на зрението. Антиоксидантите, които се съдържат в Маки бери, имат способността да предотвратяват и да се оправят с нездравословното въздействие на околната среда, като по този метод пази очите ни. Според проучвания, в случай че се приема дестилат от Маки бери, има силата да понижи доста уврежданията от слънчевата светлина.

Маки бери за положително храносмилане

Маки бери доста оказва помощ за положителното действие на червата. В нашите вътрешности се намират доста бактерии, някои от които са положителни, други не. Чревната флора би трябвало да е постоянно в положително здравословно положение, тъй като точно тя е виновна за здравето на цялото тяло. Има обаче риск неприятните бактерии като количество да са повече от положителните, а с това идват и доста проблеми - болки, отичане, запек, занижен имунитет. Маки бери усилва броя на положителните, а това се дължи на обстоятелството, че в тези плодове се съдържат доста растителни съединения. Растителните съединения оказват помощ за растежа и размножаването на положителните бактерии в червата. Много мъчно се намират пресни плодове Маки бери, само че можете да ги намерите под формата на прахуляк и хранителни добавки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР