Със съпругата ми сме привилегировани да имаме много приятели тук,

...
Със съпругата ми сме привилегировани да имаме много приятели тук,
Коментари Харесай

Стефано Балди: България ще ми липсва

Със брачната половинка ми сме привилегировани да имаме доста другари тук, споделя в особено изявление за СТАНДАРТ Н.пр. Стефано Балди в края на мандата си като дипломат на Италия За първи път Италия ще има в София жена дипломат, Джузепина Дзара познава добре страната ви Равносметката за четирите ми години в България е несъмнено позитивна - и в персонален, и в професионален проект Отношенията сред двете страни се затвърдиха в допълнение Италианският колеж в Горна баня е горделивост за нас
Н. прочие италианският дипломат Стефано Балди завършва в края на годината четиригодишния си мандат в България с позитивна равносметка в персонален и професионален проект. Той и брачната половинка му Антонела се считат за привилегировани за поради опцията да се срещнат с доста български другари и посредством тях да открият прелестната ни страна. Доволен е доста, че връзките сред Италия и България са се затвърдили в допълнение чрез  редицата визити на високо ниво, както и посредством вълнуващи събития, като визитата на папа Франциск през май 2019 година Много се радва, че по време на работата си в България е имал редица мотиви да посещава Италианския колеж в Горна Баня, както и да отваря вратите на Посолството за учениците и учителите на това образцово учебно заведение. Н.пр. Балди заяви, че приемникът му на поста дипломат е Джузепина Дзара, която добре познава България и даже знае български език.

- Ваше превъзходителство, през последните години Вие дадохте доста изявленията за българските медии, в това число и няколко за в. „ Стандарт “, за което сме Ви доста признателни. В едно от изявленията си за живота Ви в България като дипломат на Италия през последните четири години казахте, че това са години на доста хубави страсти за Вас и че сте горделив и благополучен от всичко, което сте съумели да организирате тук и да го споделите с хората. Каква е персоналната Ви равносметка за цялостната Ви активност в България?
- Моята равносметка за повече от четири години, прекарани в България, несъмнено е позитивна, както в персонален, по този начин и в професионален проект. Тези два аспекта, изключително когато имаш задачата на дипломат, са неразривно свързани. В професионален проект прекарах четири доста интензивни години, в които връзките сред нашите две страни се затвърдиха в допълнение и посредством многото визити на високо равнище. Последните в тази сложна година бяха визитите на министър-председателя Джузепе Конте през януари и на министъра на външните работа Луиджи Ди Майо. Освен това имах невероятната опция да бъда тук по време на първото българско председателство на Съвета на Европа през първото шестмесечие на 2018 година Също по този начин удивително беше и визитата на Папа Франциск през май 2019 година Но дружно с тези събития, свързани с огромно неспокойствие и удовлетворение за един посланик, и с усилена работа дружно с другите съставни елементи от по този начин наречената „ Система Италия “ – Италианския културен институт, Агенция ИЧЕ, Италианската комерсиална камара в България и Конфиндустрия България - най-хубавият аспект на тези четири години беше точно опцията да се опознае и оцени културното, историческо и човешко благосъстояние на България. Съпругата ми Антонела и аз се считаме за привилегировани за поради опцията, която имахме, с цел да се срещнем с доста български другари, и посредством тях да открием тази прелестна страна.
- Инициираните и проведени от Вас и посолството културни прояви за още по-голямо взаимно опознаване на българския и приятелския италиански народ бяха многочислени. Какво значат за Вас по този начин наречената обществена дипломация и директният контакт с обществото?
- Дълбоко съм уверен, че да се опознае културата и историята на една страна е най-хубавият метод, по който могат да бъдат разбрани хората, които я обитават, и се оценят нейните изконни полезности и правила. Ето за какво се наемам изключително с обществената дипломация, като отстранявам огромно внимание на културната дипломация. Да се познава задълбочено изкуството, киното, гастрономията, творчеството, литературата и още толкоз доста други неща от Италия е метод, по който тя да бъде изцяло оценена и опция да се задълбочи другарството сред нашите два народа. За да реализира това, се пробвах да употребявам всички средства, с които разполагах, в това число и многото начинания в моята историческа Резиденция и всеобщото потребление на обществените медии. Затова съм доста удовлетворен, че ще остане диря от осъщественото посредством многочислените видеа (над 90), които направихме и предоставихме на всички посредством нашите канали Фейсбук и YouTube. Със сигурност аз също ще ги виждам още веднъж, когато ще съм надалеч, изпитвайки доза здравословна носталгия.
- Последната година от посланическия Ви мандат с България съответства със комплицираната конюнктура поради епидемията от ковид, която затрудни и работата на посолствата с формалните управляващи, както и с българското общество. Ето в този момент и нашето изявление е онлайн. Как се промени работата на посолствата през тези месеци?
- Това извънредно, само че дълготрайно състояние принуди всички посолства - несъмнено освен намиращите се в България - да се приспособяват и реорганизират работата си, както в самите тях, по този начин и във връзка с външните си контакти. Вече стана всекидневно организирането и присъединяване в он лайн съвещания. Това значи отвод от непосредствения контакт с хората и опцията за персонална среща. Със сигурност това ограничаване се отнася освен до дипломацията. Но става дума за едно належащо зло, за което един ден – надяваме се не след дълго, всички ние ще си спомняме, щастливи от обстоятелството, че сме съумели да го преодолеем.
Освен това тази година беше съсредоточена повече от нормалното върху активността по консулски услуги за италианските жители в България, които се оказаха тук в сложните месеци на зараза и цялостно затваряне, надалеч от вкъщи и изправени пред доста компликации при завръщането им. В тези случаи от главно значение беше ангажираността на Консулски отдел на Посолството и поддръжката, оказана от нашите двама почетни консули – Антонио Таркуинио във Варна и Джузепе Де Франческо в Пловдив.
- И Италия, и България в този момент страдат от втората вълна на епидемията. Има ли съдействие сред двете страни в битката против болестта?
- В един толкоз комплициран миг за нашите две страни и за целия свят, един от най-утешителните аспекти бе тъкмо засиленото съдействие и обменът на информация на интернационално равнище. Сътрудничеството сред Италия и България е изключително интензивно и кардинално се реализира посредством европейските канали. Заедно с ангажираността и отговорността на всяка обособена страна за битка с епидемията, е значима общата воля за взаимни старания с цялостното схващане, че става дума за въпрос, който не се взема решение с слагане на бариери. Координацията с Брюксел ще бъде доста потребна освен на този стадий, само че и на идващия, в който ще би трябвало да се вземат решение въпросите с имунизациите. Струва ми се окуражаващ обстоятелството, че се работи в това направление. Но би трябвало добре да знаем, че не съществува никаква „ магическа пръчка “.
- Бих желал в умозаключение на нашия диалог да Ви задам и един въпрос, обвързван с бъдещето на другарските и ползотворни вековни българо-италиански връзки, чиято вяра са новите генерации. В това отношение Италианският колеж в Горна Баня играе значима роля. Може би по тази причина и вие отделяхте огромно внимание на всички забавни прояви и достижения в това учебно заведение през последните години?
- Много се веселя, че споменахте Италианския колеж в Горна Баня. Разпространението на италианския език и просвета е един от пиластрите на нашата активност за подсилване на другарските връзки, а образцови структури, като Лицея в Горна Баня, са горделивост и за нас. През тези години имах доста мотиви освен да посетя този образователен комплекс, само че и да отворя вратите на Посолството за неговите възпитаници. Винаги съм получавал чудесни моменти в отговор. За нас е доста значимо да поддържаме тесни връзки с такива учебни заведения. Бих желал да изкажа специфична признателност на шефа госпожа Величка Велянова, която постоянно откликваше с подготвеност и внимание на всички оферти за съдействие, които осъществихме, и на художника и учителя Иван Яхнаджиев за някои прелестни творби, които сътвори за Посолството дружно с учениците, и които ще останат като съответен знак за другарство. Бих желал също по този начин да благодаря и на Италианския културен институт в София и на всички други учебни заведения, които способстват за разпространяване на италианския език посредством преподаване на някои дисциплини от образователната стратегия на италиански, като 105 СУ „ Атанас Далчев в София, ЕГ „ Иван Вазов “ в Пловдив, ГРЕ „ Г. С. Раковски “ в Бургас и СУЕО „ А. С. Пушкин “ във Варна, с които през тези години осъществихме интензивно и ползотворно съдействие.
- Какво бихте поискали на вашия правоприемник, който ще поеме посланическия пост на Италия в България през януари?
- Относно моя правоприемник, доста ми е прелестно да разглася, че за пръв и Италия ще има в България посланичка, нейното име е Джузепина Дзара. На нея, която добре познава страната Ви, мога единствено да пожелая от сърце да има същия шанс, който имах аз, срещайки се с изключителни хора, а интервалът на работата й тук да бъде натоварен и удовлетворяващ в персонален и професионален проект. Убеден съм, че ще съумее да реализира по най-хубавия метод активността си в духа на дългите обичаи в нашите двустранни връзки.
- Пожелавайки Ви здраве и триумфи в бъдещата Ви активност като посланик, се надявам, че и отсега нататък под някаква форма ще съдействате за още по-голямо доближаване сред италианския и българския народ, сред които има огромна взаимна благосклонност.
- Много Ви благодаря. Със сигурност любовта и ползата ми към тази страна няма да приключат с моето тръгване.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР