Сърцето е символ на живота. Носим някого или нещо в

...
Сърцето е символ на живота. Носим някого или нещо в
Коментари Харесай

Сърцето ни - сила и уязвимост. Как да го пазим?

Сърцето е знак на живота. " Носим " някого или нещо в сърцето си. Радваме се сърдечно, само че и ненавиждаме от името на цялото си сърце. Сърцето може да стане " твърдо ", да се " свие ", да бъде " разрушено ", да " спре ", да бъде " отдадено " и " давано " на различен. И освен метафорично. Сърдечните проблеми - контузии на страстите ни постоянно отминават с времето. Проблемите на сърцето, свързани с промени на тъканите, могат да се задълбочат с времето, по тази причина не трябва да чакаме пасивно.

Порочният кръг на сърдечната непълнота

Първите признак на сърдечната непълнота могат да бъдат загубата на жизнеспособност - по-лесна уморяемост, задъхване, понижена физическа устойчивост, разстройство на съня. Хората с диагноза сърдечна непълнота (СН) регистрират повишена потребност от психическа помощ, нараснали дозови режими на сънотворни и успокоителни, както и новопоява или задълбочаване на не асоциирани със сърцето заболявания и синдроми - мускулно-скелетни недоволства, метаболитни нарушавания, увеличена телесната маса, меланхолия. Тези прояви са нормално разследване на постепенната смяна на метода на живот, който стартира да пести от придвижването, напъните и желанието за интензивност. Това утежнява качеството на живот, който води до още по-голямо задълбочаване на проблемите. Порочен кръг, който дружно с прочувствената си тежест, отдалечава страдащия от вратата на лекарския кабинет. А там могат да бъдат решени огромна част от проблемите.

Защо сърцето ни " предава "?

Сърцето е орган, чиито функционалности естествено отслабват с времето. Това не значи обаче, че с времето би трябвало да се неглижират високото кръвно налягане, клапните аномалии, оточните глезени и студените крака като " естествени за възрастта ". В медицината има референтни стойности за нормалност на съвсем всичко. Кръвната картина, апарата за кръвно, електрокардиограмата и ехокардиографията дружно са значими, с цел да дефинира лекарят положението ви. Тъй като СН се развива последователно, организмът има способността да компенсира соматичните прояви на дефекта, а душeвността ни да го маскира като моментно положение от злободневен темперамент. Но хваната първоначално, СН е контролируема.

На какво се дължи сърдечната непълнота

Сърцето е кух орган, помпа, която ускорява с придвижването си кръвта, с цел да може тя да преодолее гравитацията и да достави О2 и хранителни субстанции на клетките. Когато клетките ни са живи и ние сме живи. С две предсърдия и две камери, отделени с дребни клапни отвори, сърцето е обвързвано с огромни портални съдове, през които кръвта или се връща окислена в него, или поема по мрежата от кръвоносни пътища. Проблеми, касаещи смяна в тъканта на сърцето, функционалността на клапите, изменен дебит и количество изтласкана кръв, са причина за сърдечна непълнота.

Анатомични промени на сърцето.

Миокардът е мускул. Като всеки мускул той може да прави две неща: контракция и релаксация. Това придвижване се задейства по електро-физиологичен път от естествения пейсмейкър на сърцето - синусовия възел, и електрическият сигнал се предава чрез електропроводимостта на клетките. Ако клетките в част от сърцето са мъртви, както се случва след инфаркт, в тази му част не протича ток и тъканта не се движи.

Промяната в придвижванията на сърдечния мускул е подвластна от дебелината и положението на миокарда (тъканта на сърцето). Той може да изтънее, да задебелее, да стане мъчно преносим или прекомерно релаксиран и всяко едно от тези положения има медицински термин, само че по-важното е, че положението на миокарда дефинира какъв брой кръв ще се събере в сърцето и какъв брой от нея ще го напусне. Както и налягането, с което кръвта ще протече през съдовете.

За това, отношение имат и сърдечните клапи, чиято функционалност е поетапно да отварят пространствата в сърцето за пълнене и да пропущат към идната празнина (предсърдия, камери, изходящи и входящи съдове). Когато камерите не се затварят добре и пропущат, изтъняват и провисват, втвърдяват се или имат скъсани влакна, държащи ги към сърдечния мускул, се нарушава размера, количеството и качеството на кръвния поток.

Другото значимо за функционалността на сърцето е количеството на доставена кръв в организма, така наречен секта на изтласкване. Тя се мери в проценти от количество изтласкана кръв от лява камера през аортата към общия размер кръв в лява камера. Намалена секта значи, че сърцето не може да достави нужното количество субстанции до клетките. Но има положение на СН, което до неотдавна беше в региона на спорна полемика - Сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване. Медицинският абсурд тук е, че при непокътната секта на изтласкване пациентите имат симптоматика. С опциите на новите медицински технологии, като вътресъдовата диагностика, се намира пояснение на феномена. Касае се за нараснало налягане в кухините на сърцето и белодробната артерия, както и активиране на сериозни за сърцето системи.

За какво да внимаваме?

Сърдечната непълнота е дълъг развой на последователно увреждане. За предварителната защита й и закъснение на прогресията можем да съблюдаваме метода си на живот съобразено със положението и опциите ни: да бъдем физически дейни, без да се претоварваме; внимаваме за количеството сол, което одобряваме ежедневно; наблюдаваме артериалното си налягане и направляваме хипертонията; грижим се за здравето на кръвоносните си съдове, като не разрешаваме поддържането на повишени равнища на холестерол; направляваме телесното си тегло и внимаваме за количеството захар както в храната, по този начин и в кръвта; и не на последно място - посещаваме доктор за профилактичен обзор с електро и нагледно проучване на сърцето най-малко един път годишно при липса на признаци. Симптомните недоволства изискват своевременна интервенция, тъй като грижата за сърцето не е единствено грижа за живота ни. То е и форма на обич.

Днес е Световният ден на Сърцето. Пазете го. Всеки ден!

Материалът се разгласява с поддръжката на.

BG-6120 / 09.2022 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР