Сърдечните заболявания са първа причина за смърт в световен мащаб.

...
Сърдечните заболявания са първа причина за смърт в световен мащаб.
Коментари Харесай

Диета за борба с атеросклерозата

Сърдечните болести са първа причина за гибел в международен мащаб. Тенденцията е те непрекъснато да се подмладяват, като през днешния ден към този момент засягат и младежи в разцвета на силите си. С това те се трансформират в един от най-сериозните рискови фактори.

Смята се още, че атеросклерозата е най-честата причина за животозастрашаващи произшествия, като да вземем за пример инфаркт и инсулт. Причините за нея са доста – стрес, тютюнопушене, липса на физическа интензивност, нездравословна диета, наднормено тегло.

Много хора считат, че стесняването на артериите ни е необратимо. Дори и да е истина, това не значи, че дните ви са преброени. Това значи, че има верни и неверни ограничения, които да предприемете. Един от най-важните фактори, с цел да се преборите с животозастрашаващите резултати от нея - диетата.

Храната може да е натурален лек в битката с доста заболявания. Общите правила са няколко – плодове и зеленчуци, без доста захар и пържени храни. Ако спазвате това, ще бъдете здрави. Освен потребни обаче, съответни артикули могат да са в действителност чудодейни. Вижте в идващите редове примерна диета за битка с атеросклерозата.

Аспержите са един от препоръчваните зеленчуци за хора, които страдат от атеросклероза. Те пречистват артериите, тъй като са цялостни с фибри и минерали; намаляват кръвното налягане; пазят от съсирване на кръвта. Най-полезни са печени, задушени или гриловани. Някои ги избират даже сурови – на салата.

 аспержите оказват помощ в битка с атеросклероза

Авокадо – то е доста потребно на Омега-3 и Омега-6 наситени мастни киселини, които покачват равнищата на положителния и понижават тези на неприятния холестерол. По този метод артериите се почистват. И още – богато е на витамин Е, който също ни пази от въздействието на холестерола, както и на калий, който намалява кръвното налягане. С авокадо можете да заместите майонезата върху сандвича си.

Броколите са различен суперзеленчук, потребен против атеросклерозата. Богати са на витамин К, който насочва калция към верните места, като по този метод той не запушва и калцира артериите ни. Тези потребни свойства броколите споделят с различен зарзават – спанака.

Много потребни са и мазните риби – сьомга, риба звук, скумрия. Те са цялостни с потребни мастни киселини, които, както при авокадото, намаляват равнищата на неприятния холестерол. Всеизвестен факт е, че рибата е обичаната храна на сърцето ни. С сходни функционалности е и зехтинът.

Можете умерено да консумирате и пълнозърнести храни. Овесените ядки, всички зърна, като булгур, чия, жито, киноа, амарант или елда са храна, която е доста богата на фибри. А никой различен не се грижи по този начин добре за артериите ни!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР