Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен

...
Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен
Коментари Харесай

Сърбия иска газ от Гърция през България

Сърбия демонстрира интерес към закупуването на избрани количества полутечен нефтен газ (LNG) от Александруполис, сподели през днешния ден сръбският президент Александър Вучич в диалог с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Сърбия възнамерява да купува до 3,5 млн. куб. м газ дневно от терминала за полутечен природен газ в гръцкия град Александруполис и да го доставя по изграждащата се междусистемна връзка с България, съобщи сръбският президент Александър Вучич.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу е на тридневно посещаване в Сърбия. Днес тя организира среща при закрити врата с Вучич, последвана от пленарно съвещание на двете държавни делегации, оповестиха гръцките медии.

Той се съгласи със Сакеларопулу, че потреблението на природен газ внезапно се усилва заради по-студения отоплителен сезон и през зимата може да доближи 16 млн. куб. м дневно в Сърбия, оповестява БГНЕС.

" Ето за какво разговаряхме с нашите гръцки сътрудници за по-лесен достъп до Александруполис, с цел да можем да го използваме, когато през октомври приключим междусистемната връзка с България, откъдето при нужда бихме могли да получаваме от 3 до 3,5 млн. куб. м на ден ", уточни сръбският президент.

Александър Вучич и Румен Радев откриха на 1 февруари построяването на интерконектора на българска територия, с цел да се диверсифицират доставките на синьо гориво от Азербайджан, Гърция и други различни на Русия източници.

Сръбските управляващи по-рано оповестиха, че през 2023 година възнамеряват да купуват 1,4 милиарда куб. м газ годишно от Азербайджан посредством интерконектора с България. В Сърбия инсталацията е почнала да действа на 1 февруари 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР