Сърбия планира да премахне своята зависимост от въглищата до 2050

...
Сърбия планира да премахне своята зависимост от въглищата до 2050
Коментари Харесай

Преобразяването на сръбската енергетика

Сърбия възнамерява да отстрани своята взаимозависимост от въглищата до 2050 година с фокус върху ВЕИ За да реализира своята енергийна самостоятелност западната ни съседка ще цели построяването на 22 гВт зелена сила 3 милиарда евро са планувани за няколко ПАВЕЦ плана с обща мощ от 2.8 гВт в Сърбия Сърбия възнамерява да отстрани своята взаимозависимост от въглищата до 2050 година с фокус върху ВЕИ За да реализира своята енергийна самостоятелност западната ни съседка ще цели построяването на 22 гВт зелена сила 3 милиарда евро са планувани за няколко ПАВЕЦ плана с обща мощ от 2.8 гВт в Сърбия
Авариите от последните години, вноса на изкопаеми горива, както и политическите и икономическите рецесии са предиздвикали сръбското държавно управление да стартира съществено преразглеждане на своя енергиен микс - както с диверсификация на източниците на природен газ, по този начин и с създаване на слънчеви и вятърни паркове, както и с разширение на ВЕЦ-ове.

Показателен за тази посока е оповестения при започване на май мега план за фотоволтаичен парк с мощ от 1000 мВт, разпределени в пет или повече местоположения и 200 мВт предпазване, за който се търси сега реализатор. Проектоговорът планува употреба на оборудванията в първите две години да бъде от страна на изпълнителя, а след това да бъде трансфериран на Държавната енергийна компания на Сърбия EPS.
Реклама
Настоящите ВЕИ мощностите в Сърбия са съвсем напълно обезпечени от ВЕЦ-ове - 2.4 от 2.9 гВт. Но през идващите години са планувани два плана - за ПАВЕЦ в региона на Джердап с потенциал 2.5 гВт, както и различен подобен на реките Ибър и Морава за 300 мВт. Общата инвестиция в тях е оценена на 3 милиарда евро.
Трансформацията на Сърбия
на западната ни съседка стартира с проект за последователно унищожаване на въглищата и създаване на към 22 гВт ВЕИ (това би трябвало да обезпечи 49.6% от целия микс) до 2050 година За задачата от министерството на минното дело и енергетиката са оповестили капиталов проект от 17 милиарда евро. Той включва рационализация за съществуващите ТЕЦ-ове и мини за въглища, законови рамки за ВЕИ, сходни с тези в Съединени американски щати и Европейски Съюз, и не на последно място възстановяване на енергийната успеваемост в страната.

В момента, съгласно разнообразни изследвания, Сърбия е най-неефективната в потреблението на своята електрическа енергия в района. За съпоставяне потреблението на топлинна сила на кв. м. е с 2.5 пъти по-голяма в сръбските семейства от европейските. С цел това да се приравни бяха вложени към 200 млн. евро за редица стратегии и планове през 2022 година, а плануваните вложения надвишават 3 милиарда евро.

Ключова роля в трансформацията ще имат и държавните " Сърбиягаз " и EPS в намаляването на зависимостта на страната от съветски газ, за което интерконекторът с България ще има голямо значение. От " Сърбиягаз " бяха оповестени проекти за отварянето на пазара за природен газ в страната и за присъединяване на външни компании през миналата година, само че това към момента не се е случило.
Интерконекторът с България е основен за диверсификацията на сръбската енергетика Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Допълнителен тласък за енергийна промяна Сърбия получи през март тази година под формата на заеми в размер от 519 млн. евро - 300 млн. от Европейската банка за възобновяване и развиване и 219 от Световната банка.
Фотоволтаици - огромни проекти, слаб интерес
Със приблизително 270 слънчеви дни в годината Сърбия има добър капацитет за развиване на слънчевия си енергиен бранш. За в този момент обаче са осъществени към 55 мВт при благоприятни условия над 3.6 гВт

Обявеният в този момент план за 1 гВт слънчеви мощности и акумулатори за 200 мВт е в развой на обсъждане от няколко години, само че до този миг нямаше ясна концепция за неговата реализация. Въвеждането на нови законови рамки за ВЕИ през 2021 година разреши реалистично обмисляне по неговото създаване, а към края на предходната година бяха препоръчани над 100 местоположения за слънчевите паркове. Желанието на сръбското държавно управление е този 1 гВт от слънчеви мощности да не е съсредоточен в един мега парк, а в най-малко пет или повече по-малки такива. По този метод мощностите ще могат да разпределят по-добре и да станат по-устойчиви.

След като бъде определен реализатор точно той ще би трябвало да дефинира най-подходящите терени от препоръчаните 100, да изготви документите и да приготви всичко нужно за реализацията на плана. Ключово ще е условието на сръбското държавно управление към евентуалният стратегически сътрудник да изготви писма за интерес, посредством които страната да може да изтегли дълготрайни заеми със период на погасяване от най-малко 18 години. Изпълнителят ще се задължи да ръководи оборудването през първите две години, по времето на които да образова чиновниците на EPS, след което ще го съобщи на държавната компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР