Устойчивото авиационно гориво към момента е едва 1% от глобалния

...
Устойчивото авиационно гориво към момента е едва 1% от глобалния
Коментари Харесай

Политането на зелените горива

Устойчивото авиационно гориво все още е едвам 1% от световния авиационен JET. Той коства три до пет пъти повече от петролното гориво. Увеличаването на производството му ще ускори безконечния спор защо да се употребява земята. Устойчивото авиационно гориво все още е едвам 1% от световния авиационен JET. Той коства три до пет пъти повече от петролното гориво. Увеличаването на производството му ще ускори безконечния спор защо да се употребява земята.
Virgin Atlantic Airways се приготвя за значим задокеански полет по-късно тази година. Това би трябвало да е първият трансатлантически полет сред Heathrow, Лондон и JFK, Ню Йорк, напълно на стабилно авиационно гориво, по-известно като SAF (sustainable aviation fuel).

Тестовете със SAF са повсеместни. В началото на тази година A321neo излетя от централата на Airbus в Тулуза, Франция, като и двата му мотора се задвижват от 100% несмесен SAF, като самолетът е наблюдаван от близко от аероплан за събиране на данни с задачата да натрупа информация за излъчванията, разнообразни от CO2. Boeing също не стопира тестванията с все по-големи проценти SAF и има съглашения за пазаруване на 21.2 млн. литра SAF, създадено от Neste за подкрепяне на комерсиалните му интервенции в Съединени американски щати до 2023 година, като това е двойно на количествата, употребявани през миналата година.
Реклама
Така нареченият екококеросин понижава отделяния въглероден диоксид с до 80% спрямо потреблението на изкопаемо реактивно гориво и до 2050 година тези излъчвания могат да се отстраняват съвсем изцяло с напредването на технологията, считат от Международната организация за гражданска авиация - ICAO. Въпросните горива могат да се вършат от доста източници - биологични боклуци, дървесина, водорасли, масла за готвене и така нататък

Докато биодобавката в горивата от дълго време се движи по пътищата, политането на биогоривото се оказа надалеч по-трудна задача. Причините са няколко - самолетите би трябвало да бъдат приспособени към потреблението на по-висок % биогориво. Няма задоволително произвеждане, като повдига на нов глас остарелия спор за какъв вид насаждения е най-добре да се употребяват площите. A цената им все още надалеч надвишава петролния им еквивалент.

Политането на SAF обаче интензивно ангажира напоследък компании от целия набор на авиационния бизнес - колосите в самолетостроенето, startup бизнесмени, производители на горива, самолетни компании, летища и така нататък
Трудната зелена авиация
Самолетите са виновни за повече от 2% от годишните световни излъчвания от изгарянето на изкопаеми горива. Нещо повече - по-всяка възможност ще ги усилват, като прогнозите са за сериозен растеж на бранша през идващите десетилетия. Американският производител на самолети Boeing пресмята, че световната флотилия ще се усили съвсем двойно - от към 26 хиляди през 2019 година до 47 хиляди през 2040 година
Реклама
Едновременно с това авиацията, за разлика от редица други генериращи излъчвания промишлености като производството, енергетиката или сухопътния превоз, се оказа една от сложните за промяна по пътя на нулевите излъчвания, като " технологията и стопанската система на самолетостроенето вършат декарбонизацията извънредно сложна ", написа Economist.

За постигането на задачата - нулеви чисти излъчвания до 2050 година - ще са нужни огромни софтуерни трансформации и вложения, като смяната ще се случи на стадии. Неотдавнашен отчет на два мозъчни тръста - SEO Amsterdam Economics и Royal Netherlands Aerospace Centre, прави оценка нужните вложения от в този момент до 2050 година

До политането на водородните самолети, които Airbus дава обещание до 2035 година, и самолетите, задвижвани на акумулатори, по които работят разнообразни стартъпи, устойчивото авиационно гориво (SAF) се явява основен съставен елемент, приближаващ в композиция с новото потомство самолетни мотори с 20% по-ниско ползване на гориво.

Начертаните условия на Европейски Съюз са за най-малък SAF на летищата в Европейски Съюз да стартира от 2% от общото доставяно гориво до 2025 година и достигайки 70% до 2050 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР