Само през последните 200 години концентрацията на въглероден диоксид в

...
Само през последните 200 години концентрацията на въглероден диоксид в
Коментари Харесай

Да хванеш въглеродния диоксид

Само през последните 200 години концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се е нараснала 1.5 пъти, което е най-бързото повишаване от милиони години. И се счита, че тъкмо това е една от главните аргументи за световното стопляне, чиито крайни проявления като суши и наводнения към този момент виждаме и усещаме директно. Именно с цел да се предотврати в допълнение утежняване на нещата, светът е поел курс към така наречен въглеродна индиферентност. Накратко това значи да се спре изхвърлянето на CO2 в атмосферата, тъй че концентрацията му да не се усилва.Болезнената истина е, че това не може да се случи. Поне на този стадий и в тези периоди. И то не тъй като не знаем по какъв начин, а тъй като просто не можем да си го позволим. За да спрем изхвърлянето на CO2 излъчвания в този момент, след 10 или след 20 години, ще значи безусловно да спрем стопанската система - производството, превоза, енергетиката и всеки различен бранш, обвързван с отделянето на въглероден диоксид, и колкото и да вършим технологиите по-ефективни и да заменяме енергийните източници, няма по какъв начин да реализираме изцяло стремежи резултат.

Само през последните 200 години концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се е нараснала 1.5 пъти, което е най-бързото повишаване от милиони години. И се счита, че тъкмо това е една от главните аргументи за световното стопляне, чиито крайни проявления като суши и наводнения към този момент виждаме и усещаме директно. Именно с цел да се предотврати в допълнение утежняване на нещата, светът е поел курс към така наречен въглеродна индиферентност. Накратко това значи да се спре изхвърлянето на CO2 в атмосферата, тъй че концентрацията му да не се усилва.

Болезнената истина е, че това не може да се случи. Поне на този стадий и в тези периоди. И то не тъй като не знаем по какъв начин, а тъй като просто не можем да си го позволим. За да спрем изхвърлянето на CO2 излъчвания в този момент, след 10 или след 20 години, ще значи безусловно да спрем стопанската система - производството, превоза, енергетиката и всеки различен бранш, обвързван с отделянето на въглероден диоксид, и колкото и да вършим технологиите по-ефективни и да заменяме енергийните източници, няма по какъв начин да реализираме изцяло стремежи резултат.

Затова все по-усилено се работи върху технологиите за хващане, потребление и предпазване на въглероден диоксид. Грубо казано - излъчванията, които не можем да си позволим да спрем, от действието на стопанската система бихме могли да обезвреждаме по разнообразни способи. Нещо повече - този метод може да спомогне за премахване на към този момент изхвърлени в атмосферата CO2 излъчвания посредством системи за хващане и предпазване.

Стратегията на Европейска комисия за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година залага точно на техниките за премахване на CO2. А по-късно съюзът ще се стреми да реализира негативни излъчвания с помощта на извличането им от атмосферата.
Реклама Как да неутрализираш CO2
Идеята за технологии, които улавят и съхраняват въглерод (т.нар. Carbon capture and storage - CCS), съществува от десетилетия. Но все пак концепцията към момента звучи по-скоро като екзотика и вложенията в това направление - като опити.

Има няколко съществени метода за справяне с CO2 излъчванията, които сега се отделят, или тези, които към този момент са в атмосферата.

Когато става дума за даден цех или индустриална активност да вземем за пример, въглеродният диоксид може да се улавя и съхранява, тъй че изобщо да не стигне до атмосферата. Преди да бъде съхранен обаче, той би трябвало да бъде освободен от множеството свързани с него субстанции. Това като цяло не е нова технология, защото СО2 се отделя и улавя постоянно като непряк артикул от промишлени процеси. След това уловеният CO2 се съхранява в компресиран тип и се транспортира до резервоари, тръбопроводи или кораби. В някои случаи се употребява и наново в промишлеността, най-много хранителната - помислете единствено за изработката на газираните питиета.

Американският нефтен и газодобивен Exxon Mobil да вземем за пример разгласи през април, че вижда голям капацитет в това да улавя и съхранява въглеродните излъчвания както от личния си бизнес с изкопаеми горива, по този начин и от промишлеността като цяло. Компанията счита, че може да построи бизнес за трилиони милиарди долари към CCS, като дава такава услуга и за други компании, употребявайки личните си остарели залежи на петрол и газ като хранилища за CO2. Първият подобен контракт за хващане и предпазване на въглерод към този момент е реалност - с немската Linde.
Реклама
Вместо да се съхранява, част от въглеродния диоксид може да се вложи още веднъж в индустриалните процеси - да вземем за пример посредством потребление на CO2 като суровина и превръщането му в артикули с добавена стойност като полимери, строителни материали, химикали и синтетични горива.

Иначе за транспорт на огромни количества CO2 на дълги дистанции най-хубавата процедура са тръбопроводите. В Европа обаче към момента има малко такива, защото към момента търсене на CO2, който да се съхранява в геоложки обединения или да се влага в материали и горива, е лимитирано и липсват тласъци за улавянето и превозването му.

Колкото до въпроса за сигурността при съхранението на CO2 подземен, специалистите считат, че при инжектирането на CO2 в геоложки обединения, в това число остарели нефтени и газови залежи, неизчерпаеми въглищни пластове и дълбоки солници, няма опасности. Смята се, че множеството геоложки резервоари биха могли да задържат над 99% от нагнетения в тях CO2 за повече от 1000 години.

Други технологии пък се концентрират върху изтеглянето на въглероден диоксид непосредствено от атмосферата като независим бизнес. Идеята е да се продават съответните документи за обезвредени количества CO2 на компании, които желаят да са въглеродно неутрални.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР