Авиацията се оказа една от трудните за трансформация към въглеродната

...
Авиацията се оказа една от трудните за трансформация към въглеродната
Коментари Харесай

Самолети от бъдещето

Авиацията се оказа една от сложните за промяна към въглеродната индиферентност от софтуерна и икономическа позиция. Електрическата и водородната сила са двете най-разработвани варианти все още. И двете към този момент обаче са с доста стеснен обхват на деяние. Авиацията се оказа една от сложните за промяна към въглеродната индиферентност от софтуерна и икономическа позиция. Електрическата и водородната сила са двете най-разработвани варианти все още. И двете към този момент обаче са с доста стеснен обхват на деяние.
Самолетите са виновни за повече от 2% от годишните световни излъчвания и те са с тренд да се усилват на база прогнозите за растежа на полетите през идващите десетилетия.

Фокусът все още е в производството на стабилно авиационно гориво, по-известно като SAF (sustainable aviation fuel), и самолетите с мотори с 20% по-ниско ползване на гориво, което все още се употребява в пренебрежимо малко количество.
Реклама
Гледайки по-напред в развиването на самолетите, новите мотори и способи за задвижване са тези, които ще доведат до по-голяма смяна. Електрическата и водородната сила са двете най-вече обсъждани варианти. И двете са в развой на разработка и ще повлияят на бъдещето на цялата промишленост.

Електрическата сила наподобява по-вероятна за по-малки самолети. Основен проблем пред нея остава тежестта на батерията и количеството сила, която може да сътвори, съпоставено с това на авиационнoто гориво, като разнообразни калкулации демонстрират, че самолетът може да измине единствено една двадесета от нормалното си разстояние при замяна на горивото с акумулатори.

За малко по-големите търговски самолети с по-голям обхват на деяние водородната сила евентуално предлага повече капацитет. Там също има основни неудобства като размера на водорода, в случай че се складира като газ, и нужната ниска температура, в случай че се складира в течно положение.

Амбициозните сюжети предвиждаха към 2030 година да стартират да се употребяват дребни електрически самолети при къси вътрешни и районни линии, а след 2035 година - въздухоплавателни средства с водородни мотори да могат да обслужват по-дълги полети. Технологичните провокации обаче остават, като към този момент изгледите са новите технологии да се ползват единствено за междинни по мярка самолети. Получаването на всички позволения и систематизирания също ще отнеме години, както и построяването на нужната инфраструктура.
Фотограф: Shutterstock Реклама Електрическите самолети
По-малки електрически самолети към този момент летят, като 9-местният Cessna eCaravan сега е един от най-големите, а Rolls-Royce работи със скандинавската самолетна компания Widerøe за създаване на електрически търговски аероплан до към 2026 година с оптимален пътнически потенциал 12 души.

Глобалният колос DHL направи поръчка за 12 товарни електросамолета Alice на израелската Eviation, основана през 2015 година Целта е компанията да ги употребява на къси дистанции като част от тактиката си за нулеви чисти излъчвания към 2050 година Първият полет на самолета се състоя на 27 септември 2022 година, като самолетите при потребление за пътнически транспорти биха побирали до 9 пасажери. Началото на доставките е планувано за 2027 година

Стартъпи като Electra Aero и Airflow работят взаимно също по 9-местен аероплан за къси дистанции (short takeoff and landing - eSTOL).

Шведската Heart Aerospace към този момент има поръчки от Air Canada и United Airlines за 30-местните си самолети, които могат да изминат 200 км единствено на акумулатори или двойно разстояние с хибридно зареждане, употребявайки стабилно гориво. Ако всичко върви по проект, районните самолети на компанията би трябвало да полетят до 2028 година Андерс Форслунд, началник на Heart, счита, че до 2050 година всички направления до 1500 км ще може да бъдат обслужвани от електрически самолети. Но такива пътувания съставляват единствено 20% от днешните самолетни излъчвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР