Сърбия обяви търг за изграждането на 109-километровия газопровод Ниш-Димитровград, който

...
Сърбия обяви търг за изграждането на 109-километровия газопровод Ниш-Димитровград, който
Коментари Харесай

Сърбия задейства строежа на газовата връзка с България

Сърбия разгласи търг за построяването на 109-километровия газопровод Ниш-Димитровград, който ще свърже сръбската мрежа с газоразпределителната система на България, заяви държавното управление в Белград.

Общата планирана капиталова стойност на плана е 85,5 милиона евро. Той ще бъде финансиран посредством 49,6 милиона евро безплатна а помощ от Европейския съюз (ЕС), заем в размер 25 милиона евро от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и средства, предоставени от държавната Srbijagas.

Очакванията на сръбското държавно управление са строителството да стартира през лятото.

На 23 февруари стана ясно, че 11 компании са подали предложения за построяването на газовата връзка от българска страна. Проектът е на стойност е 143.6 милиона лв., а дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра.

Сред претендентите е консорциумът  " Аркад ", който строи продължението на " Турски поток " през България, именуван от премиера Борисов " Балкански поток ". Оферта е подала и италианската " Бонати ". Сред останалите кандидати са добре познатите у нас " Главболгарстрой ", " Джи Пи Груп " в консорциум с " Грома Холд ", " Климатроник ", " Атоменергоремонт ".

" Булгартрансгаз " към момента не е определил датата, на която ще бъдат отворени ценовите предложения. Срокът за осъществяване е 350 дни. Миналия месец главният изпълнителен шеф на държавния оператор Владимир Малинов заяви, че България чака да стартира построяването на връзката си през май и да го приключи през 2023 година.

Според формалната информация Междусистемната газова връзка София – Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се планува като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Първоначално се чака газопроводът да обезпечи опция за доставка на 1.8 милиарда куб м. газ годишно.

Проектът претърпява съществено закъснение, защото упованията на държавното управление бяха връзката да е подготвена през 2017 година.

Междусистемната газова връзка България - Сърбия e оповестена от Европейската комисия за план от общ интерес на Европейски Съюз. Mалко над една трета от сумата за построяването е обезпечена по програмата " Свързана Европа ". Въпросните средства ще стигнат за превеждането на задатъка към бъдещия строител, който е закрепен на 46 млн. лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР