Сърбия ни изпреварва по интензитет на сумитеЕмигрантите вкарали повече пари

...
Сърбия ни изпреварва по интензитет на сумитеЕмигрантите вкарали повече пари
Коментари Харесай

Емигрантите вкарали повече пари у нас от чуждите инвеститори

Сърбия ни изпреварва по интензитет на сумите

Емигрантите вкарали повече пари у нас от непознатите вложители през 2017 година Това демонстрира разбор на Българската стопанска камара (БСК) за директните вложения в страната за интервала 2007-2017 година

През миналата година преводите на българите зад граница у нас възлизат на 2,2 милиарда лв., а директните задгранични вложения – 1,8 милиарда лв.. А за интервала 2007-2017 година вложенията от непознати компании в страната са намалели цели 10 пъти – от 98% на 9,8%.

Сривът на вложенията тормози бизнеса от няколко години. За обсъждания интервал всички страни от района са влошили индикаторите си и привлекателността си за задгранични вложения, което е резултат от международната финансова рецесия и интернационалната обстановка, само че спадът в България е най-осезаем. Докато в Турция, Румъния и Хърватия намаляването на размера вложения е на половина по отношение на размерите от 2007 година, то в нашата страна спадът на вложенията е 12 пъти по отношение на 2007 година Страната ни е на последно място от изследваните прилежащи страни по размер вложения и след Сърбия и Хърватия по интензитет на вложенията, демонстрира още изследването.

„ Корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, поради ниското му равнище, само че това не е задоволителна причина за привличане на външен запас. До скоро имахме конкурентно преимущество във връзка с качествената работна ръка, само че в този момент и това е под въпрос, тъй като служащи не доближават “, разяснява ръководителят на БСК Радосвет Радев.

Общият размер на вложенията – и на български и на компании зад граница, за същия интервал, възлиза на приблизително 18 милиарда лв. годишно, с пик през 2008 година, когато доближават до 24 милиарда лв.. Водещ вложител през 2017 година е Холандия с 885 млн. евро, следвана от Германия и Швейцария – с към 130 млн. евро всяка. С положителни позиции са и прилежащите ни страни – Турция и Гърция – с по към 80 млн. евро всяка.
Нестабилната икономическа обстановка в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до в допълнение повишаване на турските вложения у нас, предвиждат от БСК.

„ Оптималното равнище на ПЧИ за всяка една стопанска система е към 10% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който у нас те не надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт “, разяснява зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Причини


Корупция гони компаниите


Утежнена бизнес среда и корупция прогонват компаниите от България, написа още в разбора на БСК. Друг голям проблем за бизнеса остава неналичието на квалифицирани фрагменти, регистрират и неприятната инфраструктура, бавното свързване към комуналните услуги, както и неналичието на съществени електронни услуги. Чуждите вложители намират за минуси и бавният развой на оповестяването на банкрути, високата междуфирмена задлъжнялост, мудното правосъдие и непредсказуема бизнес и законова среда.

Една от насоките за справяне с неналичието на непознати вложения е преквалификация на фрагментите или импорт на работна ръка. БСК предлага и да се насърчат вложенията във високотехнологични производства, които разрешават по-добра възвръщаемост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР