Сърбия и Черна гора по всяка вероятност ще са следващите

...
Сърбия и Черна гора по всяка вероятност ще са следващите
Коментари Харесай

Брюксел: Сърбия и Черна гора се очаква да влязат в ЕС през 2025 г.

Сърбия и Черна гора по всяка възможност ще са идващите нови попълнения в състава на Европейския съюз , като присъединението им се чака да стане през 2025 година Това съобщи европейският комисар по съседска политика и разширение Йоханес Хан в изявление за организация Ройтерс.

По думите му примерната дата за влизане на двете страни в общността е „ реалистична, само че също и доста амбициозна “.

Според еврокомисаря процеса за участие е най-хубавият метод за преборване на корупцията, проведената престъпност и опасността от авторитаризъм в района.

Очаква се Хан да посети Сърбия през февруари, откакто Европейската комисия разгласява своята публична тактика за Балканите при започване на идващия месец. Предвижда се и посещаване на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер във всички шест страни от Западните Балкани – Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия , като знак на поддръжка за тяхното бъдещо присъединение.  

Предвижда се и провеждането на две срещи на високо ниво с балканските водачи – една в София през май по време на българското европредседателство и втора през юли във Англия.

В своето изявление Хан разяснява и опцията за решение на разногласието за името сред Гърция и Македония, като съгласно него това ще стане след плануваните за този месец договаряния в границите на Организация на обединените нации.

Въпреки това обаче остават спънки пред Западните Балкани за осъществяването на изискванията по участие то. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) банковата и правосъдната система в шестте страни е слаба, а приходите в района са в размер на 30% от тези в еврозоната.

В същото време районът към момента пази загатна за войните, последвали разпада на Югославия през 90-те. На този декор Босна и Херцеговина остава надълбоко разединена, Сърбия не признава независимостта на Косово, а Черна гора беше в политическа рецесия през по-голямата част от 2017 година, показва Ройтерс.

Йоханес Хан съобщи, че съгласно него убийството на водача на косовските сърби Оливер Иванович този вторник е симптом за неустойчивостта на целия район. По думите му единственият метод за придвижване напред е посредством съдействие и помиряване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР