Сърбите са най-резервирани на Балканите към членство в ЕС и

...
Сърбите са най-резервирани на Балканите към членство в ЕС и
Коментари Харесай

Сърбите ще влязат в ЕС неохотно, ако въобще бъдат приети

Сърбите са най-резервирани на Балканите към участие в Европейски Съюз и единствено 34% желаят да влязат в Съюза, демонстрира графика от изследване на публичните настройки, оповестена в персоналната страница на в Туитър. Останалите страни, формирани от разпадналата се Югославия, или са членове на Европейски Съюз, или са кандидатки, или показват подобен блян.

Том Мойлан е ирландски представител в службата по политически връзки на Европейската комисия. Най-силен блян към Европейски Съюз имат албанците - 97%. След тях са косоварите (също албанци) - 93%. От черногорците и бошняците 76% са за участие в Европейски Съюз. При македонците евроентусиастите са 74%.

Графиката, която пропуща Турция, подразни почитан турски чиновник, който реагира, че близо 80 на 100 от турската общност поддържа участието в Европейски Съюз.  " Мога да ви осведомявам, че 79 % от турския народ желае участие в Европейски Съюз ", съобщи Фарук Каймакджъ, заместник-министър на външните работи и шеф по въпросите на Европейски Съюз, представен от Анадолската организация и Българска телеграфна агенция. 

Графиката, озаглавена " Кой най-вече желае да се причисли към Европейски Съюз? ", демонстрира, че някогашните руски републики Украйна (с 91%), Грузия (с 83%) и Молдова (с 61%) също имат силен стремеж към Европейски Съюз.

Държавите, в които няма увлечение към Европейски Съюз, са постигнали ниво на живота по-високо или съпоставимо със междинното в Евросъюза и считат, че независимо се оправят задоволително добре. Това са Швейцария (с 3% поддръжка за влизане в ЕС), Норвегия (с 26%), а също Исландия, която беше кандидатка, само че се отхвърли (с 47%), и Англия, която напусна Европейски Съюз (с 48%).

Сърбия има статут на страна кандидатка от 2012 година и стартира присъединителни договаряния през 2014 година Досега е съумяла да отвори 22 преговорни глави от 35,  но е  затворила временно единствено две. От декември 2021 година Белград няма огромен прогрес, тъй като след съветското навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година отхвърли да се причисли към общата европейска политика на наказания против Русия.

Турция подаде молба за участие в Европейски Съюз още през 1987 година, а договарянията ѝ за присъединение започнаха през 2005 година В годините по-късно договарянията бяха всъщност замразени, което съгласно Анкара се дължи на политически блокажи от някои членове на Европейски Съюз по аргументи, които не са свързани с нейната склонност за участие. Истината е, че след опита за прелом през 2016 година Турция потъпка съществени демократични правила и стана негодна за участие заради непризнаване на европейските полезности. Оттогава договарянията ѝ с Европейски Съюз са замразени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР