Сапьори и разследващи влязоха в района на взрива в оръжейните

...
Сапьори и разследващи влязоха в района на взрива в оръжейните
Коментари Харесай

Сапьори и разследващи влязоха във взривения склад с боеприпаси до Карнобат

Сапьори и проверяващи влязоха в региона на гърмежа в оръжейните хранилища на компания " Емко " край Карнобат.

Те би трябвало да открият аргументите за тежкия случай в края на предходната седмица.

В сряда изтекоха 72 часа от последната детонация и откакто фрагментите с дрон са посочили, че към този момент няма огнища на пожари, може да стартира следствието.

Според " Емко " става дума за външна интервенция. Специалистите на компанията считат, че няма по какъв начин боеприпасите да се самозапалят.

Фирмата също е почнала вътрешна инспекция.

" Всички сме на единно мнение. Във компанията сме много експерти, които се занимаваме с тази работа. Аз имам общо 64 склада, това значи на 64 места да гърми, в случай че става нещо от вътрешната страна. Нямаме подобен случай. Това е първият случай ", сподели Константин Скелин, представител на компанията притежател на складовете.

Предстои стартирането на електрозахранването в базата, с което ще може да бъде снета и информацията от видеокамерите.

" На покрива на едната постройка ясно се вижда, че три панела липсват. Те не са изхвърчали някъде. Обикновено при нагряване арматурата омеква, трансформира си качеството, бетонът натиска и те падат надолу ", изясни той.

Въпреки че изтече софтуерното време от 72 часа, пътят до склада на към 2 км остава блокиран. Има два образувани щаба - един на компанията притежател на складовете и един - от предатавители на държавните институции.

Окръжната прокуратура също ще проверява пожара. Нито полицията, нито пожарната разясниха каква е обстановката. Единствено коментар имаше от компанията притежател, заяви Българска национална телевизия.

Собственикът на " Емко " Емилиян Гебрев преди ден разяснява пред английския вестник " Гардиън ", че е

Това не е първият път през последните години, в който има гърмежи, свързани с " Емко ". Българската прокуратура свърза предходни набези с съветски сътрудници.

Взривовете в склада на “Емко “ край Карнобат стават повече от 10 години след сходен случай в различен обект на компанията край Ловнидол, за който през предходната година прокуратурата разгласи, че евентуално е бил осъществен от офицери от съветското военно разузнаване (ГРУ).

Сега от компанията приканиха за по-бързо следствие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР