Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали в Софийската

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали в Софийската
Коментари Харесай

Христо Иванов внесе сигнали до прокуратурата и Сметната палата за печатницата на Пеевски

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов подаде сигнали в Софийската градска прокуратура и в Сметната палата по отношение на метода на кредитиране и придобиването на печатница “ИПК Родина 1”, по-известна като печатницата на Пеевски до Летище София, заяви Банкеръ.

През 2010 година печатницата до Летище София е купена за 30 млн. лв. с заем от Корпоративна комерсиална банка (КТБ) от “ИПК Родина 1” ЕАД. Дружеството е учредено от компания, в чийто съвет на шефовете са притежателят на банката Цветан Василев и Ирена Кръстева. След това върху парцелите се учредяват втора ипотека на стойност 40 млн. лв. и залог на оборудването на стойност 53 млн. лв.. В медиите е оповестена информация, че съгласно специалисти в сектора общото кредитиране от над 120 млн. лева доста надвишава действителната цена на активите на печатницата.

През октомври 2013 година активите на печатницата са трансферирани на свързваното с Цветан Василев лизингово сдружение “Партнер лизинг”. Към този миг активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лева След банкрута на КТБ АД тези активи са добити на минимална цена от сдружение, обвързвано с Пеевски - по незнайни аргументи се обезценяват с над 80%.

През 2016 година ипотекираните здания на печатницата са оповестени два пъти за обществена продажба. Първата публикация е свалена след остри изявления в медиите поради цената на началната цена от 2.3 млн. лв.. След по-малко от месец при повторната процедура началната цена към този момент е 4.4 млн. лева Без наддаване постройките на печатницата са купени от “София принт инвестмънт” ЕООД - добито няколко месеца по-рано от компания, обвързвана с Делян Пеевски. Не е известна ориста на печатарското съоръжение.

В сигнала си до прокуратурата Христо Иванов показва, че историята на продажбата поражда основателни подозрения дали Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които са виновни за събиранията на вземанията на банката и организирането на обществените продажби, са положили добросъвестно всички старания за отбрана на интереса на кредиторите.

Иванов упорства държавното обвиняване да извърши цялостна, всестранна и справедлива инспекция на изложените в сигнала условия и данни за размера и метода на кредитиране на “ИПК Родина 1” ЕАД и “Партнер лизинг” АД от към този момент банкрутиралата КТБ, както и дейностите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ във връзка с осребряването на активите на “Партнер лизинг”.

В сигнала си до Сметната палата Христо Иванов желае институцията да упражни пълномощията си според Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Сметната палата и да извърши одит на активността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той упорства одитът да обхване в това число и образуването на оценката, реда, метода, изискванията и претекстовете, с които е утвърдено осъществяване на обществените продажби на активите на “Партнер лизинг” АД, предоставени като поръчителство по контракт за заем, подписан с КТБ.

Христо Иванов показва, че точно Фондът дава утвърждение, а синдиците провеждат обществената обмен на занижена цена и с подсигурена липса на интерес поради разделянето на активите на печатницата. Според него е състоятелен въпросът до каква степен способените длъжностни лица във Фонда са изпълнявали добросъвестно и законосъобразно своите пълномощия, поради главната му функционалност да пази ползите на вложителите в оповестената в неплатежоспособност банка.

“През 2014 година, с цел да подсигури изплащането на вложителите на дължимите суми за обезпечените от закона влогове Фондът подписва контракт за заем от страната в размер до 2 милиарда лв.. Вземането на този заем значи, че вместо добросъвестно събиране на необслужените отговорности, част от които са и посочените нагоре към КТБ ЕАД (в несъстоятелност), за възобновяване на обезпечените влогове се употребяват държавни средства. Също по този начин Фондът главно бива финансиран от комерсиалните банки и с цел да изплати държавния заем, процентът, изискван от тях, бива повишен, което надлежно довежда и до увеличението на таксите на техните клиенти”, показва в сигнала си до Сметната палата Христо Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР