Съоснователят с български корени Адел Закут © Цветелина Белутова ПрофилАдел

...
Съоснователят с български корени Адел Закут © Цветелина Белутова ПрофилАдел
Коментари Харесай

Свързаната с България Clippings получи инвестиция от 15.4 млн. долара

Съоснователят с български корени Адел Закут

© Цветелина Белутова Профил
Адел Закут е роден в Дубай, само че майка му е българка и татко му е учил архитектура тук. Самият той също приключва архитектура в един от най-престижните и остарели университети - Architectural Association School of Architecture в Лондон, където се среща с Том Малори. През годините младият бизнесмен развива разнообразни бизнеси, в това число и няколко в България. Сред тях са цифровата организация Despark, както и веригата заведения за хранене Boom! Burgers. Още по тематиката
Дизайнът на серийното предприемачество

Най-новият план на Адел Закут Clippings притегли инвестиция от 2.8 млн. паунда от европейския фонд C4 Ventures, който е на някогашния вицепрезидент на Apple Паскал Кагни
9 юни 2017
Фонд финансира свързаната с България млада компания Clippings

Сред първите вложители в платформата за дизайнерски мебели и аксесоари за дома е и Спас Русев
3 май 2017 Платформата за дизайнерски мебели и осветяване Clippings.com, в която съосновател е Адел Закут, получи финансиране в размер на 15.4 млн. $ с водещ вложител американският фонд Advance Venture Partners (AVP). Това е вторият огромен рунд (Series B) финансиране, който компанията с инженерен офис в България притегля. Общите вложения преди него на платформата бяха близо 4.2 млн. паунда, като вложител в нея е и Спас Русев.

Бизнес ниша

Британската платформа Clippings.com е учредена от бизнесмена с български корени Адел Закут и Том Малори през 2014 година и единствено за няколко години съумява да притегли вниманието на редица международни мебелни дизайнери, предлагайки им място, където онлайн да продават изработките си. Целта на бизнесмените е да цифровизират мебелните каталози, да предложат транспарантно ценообразуване и отстъпки и проведена доставка на поръчките. Идеята има триумф, защото по данни на компанията едвам 6% от покупките в милиардната промишленост за дизайнерски мебели се правят онлайн, което открива бизнес ниша за младите бизнесмени.

Clippings.com е разграничена в три съществени категории – мебели, осветяване и аксесоари за дома. В нея дребни дизайнери или марки могат да си основават профили, в които да качват и разказват продуктите си, да им зададат цени и да стартират да продават. При по-големите дизайнерски компании с доста артикули платформата играе ролята на техен дилър. Към момента в Clippings.com има агрегирани данни на над 6.5 млн. продукта на повече от хиляда марката.

Цените и отстъпките на продуктите в платформата варират според от размера на поръчката. Компанията печели от разликата сред цената на едро, посочена от производителя, и сумата, която клиентът е заплатил.

Компанията има към този момент близо 60 чиновници, от които 30 в бизнес звеното в Лондон, 20 в инженерния офис в София и останалите чиновниците са във Филипините, които работят по въвеждането и дигитализирането на данните от хартиените каталози за дизайнерски мебели.

Поредица от вложения

Компанията минава през четири рунда на финансиране, като последните два са обезпечени от фондове и са най-големите финансови инжекции за развиване на бизнеса.

Още в годината си на основаване Clippings.com притегля 535 хиляди паунда, обезпечени от бизнес ангели, като измежду тях е и Спас Русев - най-големият акционер в БТК и " Левски ", който е и в борда на шефовете. Година по-късно компанията си обезпечава нови 850 хиляди паунда през платформата за групово финансиране Crowdcube.

През май 2017 година младите бизнесмени минават през нов рунд на по-голямо финансиране, така наречен Series A инвестиция. Финансовата инжекция идва от европейския фонд C4 Ventures в размер на 2.8 млн. паунда. Фондът е учреден от някогашния вицепрезидент и основен шеф на колоса Apple – Паскал Кагни.

Компанията продължава бързото си развиване, набира нови клиенти и дизайнери и по този начин се стига до втората и най-голяма инвестиция досега. Вече Series B финансирането в размер на 15.4 млн. $ идва от американския фонд AVP в ролята на водещ вложител. Като резултат сътрудникът във фонда Кортни Робинсън ще стане част от борда на шефовете в Clippings.com. " Вярваме, че Адел Закут и Том Малори имат изключителни знания за марките, технологията и дизайнерската промишленост, което спомага на Clippings да построи платформа, която дизайнерската промишленост придвижи в онлайн среда ", разяснява за медиите Робинсън.

В най-големия капиталов рунд на Clippings.com вземат участие също и вложители от Съединени американски щати и Европа, както и още веднъж фондът C4 Ventures, който остава главен вложител в компанията.

Пред " Капитал " Адел Закут разяснява, че компанията ще употребява новата финансова инжекция за нахлуване на нови пазари, развиване на платформата и нови бизнес вертикали. " Част от инвестицията ще бъде употребена за откриването на офис в Дубай, където имаме дизайнерски планове, по които работим ", споделя още той. Американският капиталов фонд
Фондът за рискови вложения Advance Venture Partners (AVP) обезпечава капитал и стратегическа поддръжка на новаторски разрастващи се бизнеси. Той е основан в партньорство с американската медийна група Advance Publications, в чието портфолио влизат Condé Nast, Charter Communications, Discovery Communications и Reddit. Инвестициите на AVP са фокусирани в три съществени бранша: търговия, софтуерни и софтуерни услуги и медии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР