Съобщава се, че украинските сили превземат градове по западния бряг

...
Съобщава се, че украинските сили превземат градове по западния бряг
Коментари Харесай

Украинските сили напредват на юг

Съобщава се, че украинските сили завладяват градове по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна в понеделник, като Москва е принудена да отстъпи територия по втората огромна фронтова линия единствено дни откакто съобщи, че я е анексирала, съобщи Ройтерс.

Мащабът на украинското нахлуване не беше доказан, като Киев резервира съвсем цялостно безмълвие по отношение на обстановката в региона. Но съветските военни блогъри описаха нахлуване на украински танк през десетки километри територия по брега на реката.

Украинско нахлуване по река Днепър може да хване в капан хиляди съветски бойци от другата страна, откъснати от всички доставки. Реката е извънредно необятна и Украйна към този момент е разрушила главните преходи.

Докладите бяха първите, които разказват бързо украинско нахлуване в южната част на страната от началото на войната и идват единствено ден откакто Украйна разруши съветските войски в главен бастион, Лиман, на противоположния завършек на фронта на изток.

Напредъкът на изток и юг - едни от най-големите от войната до момента - се случи на територия, която президентът Владимир Путин твърди, че е анексирал от Украйна.

Михаил Дегтярьов, губернатор на Хабаровска област в Далечния изток на Русия, сподели, че към половината от мъжете, извикани там, са били приети за негодни за работа и изпратени назад вкъщи. Той уволни военния комисар на региона.

Падането на Лиман в провинция Донецк в източна Украйна, часове откакто Путин разгласи своята анексия, отваря пътя за украинските сили да нанесат по-дълбок удар в следената от Русия територия и да отрежат оставащите съветски направления за доставки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че завладяването на Лиман показва, че Украйна е в положение да изтласка съветските сили и демонстрира въздействието, което разполагането на съвременни западни оръжия от Украйна оказва върху спора.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че триумфът на бойците на страната не се лимитира единствено до Лиман.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР