Съобщава се, че компания, свързана с управляващото семейство на Абу

...
Съобщава се, че компания, свързана с управляващото семейство на Абу
Коментари Харесай

Обединените арабски емирства с поредната голяма сделка за петрол

Съобщава се, че компания, обвързвана с ръководещото семейство на Абу Даби, се е съгласила да отпусне заем от $12.9 милиарда на Южен Судан в подмяна на нефт, отбелязвайки една от най-големите покупко-продажби за недопечен нефт, сключвани в миналото.

Тази договорка, съвсем два пъти по-голяма от годишния Брутният вътрешен продукт на Южен Судан, беше подписана по време на срещата на върха за климатичните промени COP28 в Дубай през декември.

Според Bloomberg , базирайки се на непубликуван отчет на група, назначена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, основаният в Дубай отдел за планове на Хамад Бин Халифа (HBK DOP) и някогашният министър на финансите на Южен Судан Бак Барнаба Чол са постигнали съглашение за заема сред декември и февруари.

Съгласно изискванията Южен Судан се ангажира да създава нефт минимум до 2043 година, надхвърляйки предстоящото привършване на актуалните петролни ресурси. Петролът е забележителна част от приходите на Южен Судан, като съставлява 90% от приходите и съвсем целия експорт. Страната, бореща се с спор, апетит и бежанска рецесия от прилежащ Судан, е изправена пред стопански провокации, в това число обезценяване на валутата и възходящо търсене на щатски долари.

HBK DOP, учредена от шейх Хамад Бин Халифа Ал Нахаян, отдалечен родственик на ръководещата фамилия Ал-Нахаян в Абу Даби, ще получава нефт с отстъпка от Южен Судан до две десетилетия. Съобщава се, че Южен Судан ще продава своя нефт с $10 по-малко за барел спрямо интернационалния пример.

Въпреки капацитета за висока възвръщаемост, заемите, обвързани с петролни предприятия, могат да съставляват риск за погашение. Южен Судан има история на несъблюдение на сходни съглашения. Например, предходен заем от $446 милиона докара до погашение на единствено $95 милиона, което представляваше обилни загуби на доходи за държавното управление.

Отпускането на 70% от заема за развиване на инфраструктурата в Южен Судан има за цел да ускори икономическите вероятности на страната.

HBK DOP преди този момент е взела участие в разнообразни инициативи, в това число опит за придобиване на дял във футболния клуб Бейтар Йерусалим и взаимно дружество за киберсигурност в ОАЕ с израелски сътрудници. Значителните вложения на ОАЕ в Африка, в това число заричане от $35 милиарда за Египет за развиването на крайбрежен курорт и специфична икономическа зона, акцентират възходящите стопански връзки с континента.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР