При обилни валежи: Язовир Елешница“ може да прелееИма опасност язовир

...
При обилни валежи: Язовир Елешница“ може да прелееИма опасност язовир
Коментари Харесай

При обилни валежи: Язовир „Елешница“ може да прелее

При значителни превалявания: Язовир „ Елешница “ може да прелее
Има заплаха язовир „ Елешница “ да прелее, в случай че преваляванията са по-продължителни и значителни, съобщава Българска национална телевизия. Причината е, че едно от огромните уреди във Варненско към този момент девет години чака ремонт. „ Елешница “ е един от огромните язовири във Варненска област с размер от 10 милиона куб. м. Край него минава пътят сред Долни чифлик и Дългопол.
При най-лошия случай могат да бъдат евентуално застрашени селата Гроздьово, Нова Шипка,
които се намират по поречието на река Камчия, изясни Милен Илиев, основен специалист от Областна администрация – Варна. Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и от този момент селата и пътищата в района са под риск.  Илиев уточни, че в момента оборудването е в много сериозно положение. От 2018 година до през днешния ден има издадено позволение за градеж, чийто период изтича на 28 октомври тази година. Строително-монтажни работи обаче към момента не са почнали. При едни значителни превалявания ще продължи това рушене на оборудването, което води до заплаха, уточни специалистът.
По калкулации на „ Напоителни системи “ ремонтът на преливника на язовир „ Елешница “ ще коства над 800 000 лв..
Управителят на „ Напоителни системи “ – Варна Георги Марценков съобщи, че се планува ремонтно-възстановителните действия да стартират в най-кратки периоди.

Отговорните институции не дават пояснение за какво девет години не е подхванато нищо за ремонтирането на „ Елешница “. Задължение на „ Напоителни системи “ е да следи язовира. Още през 2023 година от Областната администрация са изпратени писма за вземането на незабавни ограничения. Издадени са и наставления.

Марценков изясни, че едното е
за актуализация на спешния проект на язовира и то е изпълнено в период.
Второто наставление се изпълнявало прецизно и все още. То е за поддържане на контролната кота от 53,28 метра или 4 милиона кубически метра със период до осъществяване на ремонта на преливника. Служители на „ Напоителни системи “- Варна следят непрекъснато равнището и размера на язовир „ Елешница “, с цел да бъдат навреме взети ограничения, тъй че да не се допусне преливане на язовира или компрометиране на стената. Проверките на язовирите във Варненско не престават. До момента са инспектирани оборудванията в общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино, като проблеми там не са открити.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР