Санкциите, наложени от САЩ на Русия, имаха непреднамерена последица -

...
Санкциите, наложени от САЩ на Русия, имаха непреднамерена последица -
Коментари Харесай

БРИКС: Индия пести милиарди докато санкциите срещу Русия свалят цените на петрола

Санкциите, наложени от Съединени американски щати на Русия, имаха непреднамерена последица - те облагодетелстваха Индия и други разрастващи се страни при закупуването на недопечен нефт. 

Тези наказания бяха въведени от администрацията на Байдън в отговор на съветската инвазия и военни дейности в Украйна. Тяхната цел е да изолират Русия стопански, като забранят на други страни да вършат бизнес с нея. Едно от рестриктивните мерки е възбраната за потребление на щатския $ за трансгранични транзакции с Русия.

Въпреки тези наказания Русия откри метод да ги заобиколи и да продължи да изнася недопечен нефт за Китай и Саудитска Арабия. Те започнаха да одобряват китайски юани като платежно средство за тези транзакции.  

От своя страна Китай и Саудитска Арабия могат да продават съветски недопечен нефт на други страни на по-ниски цени заради глобите. Липсата на взаимозависимост от щатския $ при тези транзакции направи придобиването на нефт по-достъпно за други страни.

Индия се възползва от глобите на Съединени американски щати против Русия и интензивно купува недопечен нефт на по-ниски цени. От февруари 2022 година насам Индия е закупила недопечен нефт на стойност почти 186,45 милиарда $ от съветски снабдители посредством канали за изпиране на нефт от Китай.

С осъществяването на тези преводи Индия е съумяла да спести $7.37 милиарда, защото потреблението на щатския $ за заплащанията би коствало към 193,82 милиарда $. Тези икономии бяха реализирани посредством валутен продан в продължение на 14 месеца.

За споразумяване на заплащанията за недопечен нефт индийските рафинерии, в това число Indian Oil Corp (IOC), употребяват китайския юан вместо щатския $.  

Тъй като на Индия е неразрешено да реализира директен бизнес с Русия заради глобите на Съединени американски щати, те са се снабдявали със недопечен нефт от Русия посредством тази договореност.

Освен това съветското държавно управление, ръководено от президента Путин, интензивно търси различни способи за реализиране на бизнес с световни сътрудници, които не разчитат на щатския $. Групата БРИКС, в която влиза и Китай, подкрепя Русия в поддържането на стопанската система ѝ, като прави транзакции с китайския юан като различна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР