Самосите представляват малки хрупкави хлебчета или пирожки с плънка, които

...
Самосите представляват малки хрупкави хлебчета или пирожки с плънка, които
Коментари Харесай

Как да си приготвим вкусни индийски самоси

Самосите съставляват дребни хрупкави хлебчета или пирожки с плънка, които могат да бъдат изпечени или изпържени. Произхождат от Индия и са специалитет на всяко домакинство.

Най- постоянно се подготвят с нормално брашно, само че в случай че желаете да станат по-хрупкави е добре да добавите и оризово брашно. Плънката им също по този начин може да бъде сладка или солена, месна или зеленчукова или даже от бобови култури. Всичко зависи от желанията Ви.

Ето по какъв начин можете да си ги приготвите в домашни условия:

За обичайна рецепта за приготвянето на тесто за самоси ще са Ви нужни само 400 г брашно, към 180-200 мл вода, 1 ч. л. сол и 6 с. л. олио или зехтин. Важно е брашното да се пресее 2 или даже 3 пъти.

Изсипвате го в огромна стъклена купа и го смесвате със солта. По средата му вършиме кладенче, в което се изсипва олиото или зехтина и последователно се прибавя вода, като непрестанно се размесва с ръка.

 самоси

Ако е належащо прибавете още вода, тъй като няма по какъв начин да се реши какво брашно тъкмо сте закупили. Омесвайте тестото на ръка в продължение на няколко минути и когато прецените, че е задоволително меко и безпрепятствено, го покрийте с влажна забрадка и го оставете да престои на топло за към 1. 30- 2 часа.

Докато чакате тестото за набъбне е добре да решите с каква плънка желаете да са самосите. Ако държите да са с месна плънка можете да запържите малко кайма със ситно нарязан лук и подправки по желание. Ако желаете да ядете същински индийски самоси обаче, наблегнете на зеленчуковите плънки, или пък в случай че държите да е месо, дано да е пилешко или пуешко. Любимите подправки на индийците са пикантните, измежду които спадат къри, куркума, кимион, кориандър и др.

Независимо дали сте избрали зеленчукова или месна плънка, можете умерено към нея да добавите ситно нарязани люти чушлета или чесън.

Когато тестото за самосите е готово, го извадете от купата и го разточете на тъничък блат върху поръсена с брашно повърхнина. Започнете да изрязвате от него кръгчета благодарение на специфична форма или чаша (около 15 см в диаметър), които да разрежете на две, тъй че да се получат полукръгове.

По този метод оформете фунийки, като прилепите с малко вода дъното им, тъй че плънката да не изтича. Напълнете ги с заряд по желание и ги затворете добре отново благодарение на малко вода. След това можете или да ги изпечете на фурна или да ги изпържите.

Опитайте и още някои вкусни индийски предписания като:

- наан;

- ориз по индийски;

- индийско ласи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР