Самопровъзгласилите се Донецка народна република, Луганска народна република и окупираните

...
Самопровъзгласилите се Донецка народна република, Луганска народна република и окупираните
Коментари Харесай

Москва прави от Донбас, Херсон и Запорожието нов федерален окръг начело с Рогозин

Самопровъзгласилите се Донецка национална република, Луганска национална република и окупираните елементи на Херсонска и Запорожка област в Украйна може да бъдат включени в Кримския федерален окръг дружно със самия полуостров след анексирането, заяви съветският в. " Ведомости ", базирайки се на свои източници.

Според вестника някогашният вицепремиер и някогашен началник на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин може да стане новият президентски пълномощен представител в този регион.

Източниците, които цитира " Ведомости " са три. Според един от тях новите съветски райони ще се намират в " сложна обстановка " и отпред на тях би трябвало да застане човек с " политическа тежест ".

Рогозин подаде оставка като началник на Роскосмос в средата на юли. Оттогава той не е назначен на нова служба, макар че представителят на президента Дмитрий Песков му даде обещание " нова работа ".

Друг източник, непосредствен до АП, изяснява възможното предопределение на Рогозин за ръководещ този федерален окръг по следния метод: " Там има огромно натоварване, тъй че е изцяло допустимо. Предвид обстоятелството, че към момента не е назначен на федерален пост, има възможност да си откри работа там, добавя източникът на " Ведомости ".

Преди два дни източници от обкръжението на Рогозин са научили, че той употребява времето, в което не работи, с цел да довърши работата по дълго подготвяна книга за военната история по съглашение с издателство. Книгата ще бъде пусната в продажба през идващите няколко седмици. Според източника скоро може да се чакат вести за бъдещата работа на Рогозин - " най-ефективно съответстващи на статута му в съветската политика.

Днес, 27 септември, в ДНР и ЛНР, както и в Запорожка и Херсонска област, би трябвало да приключат референдумите за присъединение към Русия, след които Кремъл евентуално ще разгласи това присъединение.

През предходните дни на тези територии се гласуваше по домовете, а през днешния ден се отварят изборни секции. Гласуването в референдума на ЛНР се организира даже на фронта, където членовете на Народната милиция гласоподават, без да се откъсват от бойните си задания, съобщи РИА Новости.

От съображения за сигурност в продължение на четири дни се гласуваше пред постройките в жилищните региони, а през днешния ден от 8 до 16 ч. може да се гласоподава в изборните секции.

Според съветските медии изборната интензивност през първите четири дни е била доста висока: 86,89% в ДНР, 83,61% в ЛНР, 66,43% в Запорожка област и 63,58% в Херсонска област.

Очаква се предварителните резултати от референдума да бъдат оповестени на 27-28 септември. Окончателните данни би трябвало да бъдат предоставени в границите на пет дни след края на гласуването.

Около 30 000 поданици на Херсонска област са дали своят вот на референдума за присъединение към Русия отвън района до началото на петия ден от гласуването, заяви ръководителят на изборната комисия в Херсонска област Марина Захарова.

Въпреки че Русия не управлява напълно нито един от районите, в които се организират референдуми, това не пречи на окупационните управляващи да оповестяват за рекордна изборна интензивност.

Все отново има и истории за гласуването като тази в село Новотошковское, където преди войната са живели повече от 2000 души, а до края на септември 2022 година са останали 10 поданици, да вземем за пример.

В доста от репортажите излиза наяве, че са дали своят вот най-вече дами и пенсионери. Липсата на мъже измежду гласоподавателите може да се изясни с обстоятелството, че след няколко месеца на готовност или не са останали мъже, или те не престават да се крият от военна тегоба.

На видео от камера за наблюдаване в Енергодар, публикувано в обществените мрежи, се вижда по какъв начин членове на " изборната комисия " организират гласоподаване по домовете, съпроводени от двама въоръжени военни, което съгласно Би Би Си е дословна илюстрация на безпределно повтаряната на Запад фраза след анексирането на Крим през 2014 година - " референдум под дулото на автомати ".

На 25 септември украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че счита за невероятно " продължаването на каквито и да било дипломатически договаряния " с Русия след приключването на " референдумите ".

Според настоящата сводка на английското разузнаване съветският президент Владимир Путин ще разгласи анексирането на окупираните територии на Украйна на 30 септември.

Путин може да направи такова изказване по време на послание към камарите на съветския парламент.

" Руските водачи се надяват, че всяко известие за присъединение на нови територии ще бъде възприето като опрощение за " специфична военна интервенция " и ще ускори патриотичната поддръжка за спора ", оповестява разследващата организация.

Но тези цели " евентуално ще бъдат подкопани от възходящата вътрешна информираност за неотдавнашните неуспехи на Русия на бойното поле и загрижеността поради частична готовност ".

Въпреки че Киев, западните страни и огромен брой наблюдаващи считат, че референдумите в следените от Русия територии са фарс, Москва държи на това да им придаде образа на законен развой, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По тази причина ще е належащо известно време за броене на гласовете.

Предварителни резултати ще бъдат оповестени от изборните комисии, формирани от Москва във всяка от тези територии, най-рано довечера или през идващите дни.

Ако жителите на четирите области гласоподават преди всичко с " да " - в което няма никакво подозрение - съветският парламент ще гласоподава съглашение, с което ще бъде формализирано присъединението на областите към Русия.

Законопроект в този смисъл може да бъде импортиран в Държавната дума довечера, а на следващия ден е допустимо той да бъде признат на изключителна сесия, излиза наяве от информации през уикенда на съветските новинарски организации ТАСС и РИА Новости.

Председателят на Думата Вячеслав Володин съобщи в петък, че ще поддържа присъединението на областите към Русия след референдумите.

Текстът по-късно ще бъде изпратен в Съвета на федерацията (горната камара на парламента). Формалност, която може да бъде уредена на следващия ден или вдругиден, оповестяват съветските организации.

След като процедурата в Народното събрание завърши, се чака президентът Владимир Путин най-рано на 30 септември да произнесе тирада, с която публично да разгласи присъединението на украинските територии, оповестяват няколко съветски организации.

Според някои медии това ще бъде тирада пред депутатите в Кремъл, съгласно други - тирада в една от двете камари на Народното събрание.

Според ТАСС сенаторите са били инструктирани да си създадат три теста за коронавирус, предвид на това, че в петък щяло да има " значимо събитие " - строга здравна мярка, на която са подложени всички, които се срещат с президента в Кремъл.

Не е изключено обаче Путин да направи послание и по-рано.

През 2014 година той подписа контракта за присъединение на Крим към Русия единствено два дни след референдума, проведен там от съветските управляващи. Церемонията по подписването се състоя в Кремъл, още преди съветският парламент да е дал своя вот.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР