Самолетът на Страшния съд не се появи в небето над

...
Самолетът на Страшния съд не се появи в небето над
Коментари Харесай

Защо самолетът на Страшния съд не се появи в небето над Москва

Самолетът на Страшния съд не се появи в небето над Москва. Нито един аероплан или хеликоптер не прелетя над Червения площад в Дeня на успеха – 9 май.

В редица съветски градове - от Новосибирск до Калининград, въздушната част на парада не се състоя.

Над Москва трябваше да прелетят 77 самолета и вертолета. Броят им отговаряше на годините от успеха на Съветския съюз над Хитлеристка Германия през Втората международна война.

„ Метеорологичните условия са неприятни, отменяме въздушната част на парада “, заяви броени минути преди старта на тържествата представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

При това времето на Червения площад беше задоволително, означават западните организации. Научният началник на Хидрометеорологичния център Роман Вилфанд обаче посочи, че въпреки облаците над Москва да са се разпръснали, в градовете на Подмосковието, откъдето е трябвало да излезе авиацията, облачността е била ниска.

Поради това на парада не се появи въздушният стратегически надзорен център – „ самолетът на Страшния съд “ Ил-80. Той е предопределен да обезпечава връзка и надзор на войските при положение на заличаване на наземните връзки при нуклеарна война. Гигантската машина от руската ера няма прозорци, с изключение на тези на пилотската кабина, и прочут още като " Летящия Кремъл “. Машината трябваше да бъде съпроводена от два изтребителя  МиГ-29.

Майор Андрей Красноперов, който е летец-инструктор от Висш съдебен съвет, изясни, че при ниска облачност е комплицирано на водачите да наблюдават водещия аероплан и да извършват взаимни фигури в пилотажа.

Заради отсъствието на самолети на парада не беше демонстриран в небето признакът на “специалната военна интервенция “ – буквата Z, изпълнявана на подготовките от звено от изтребители МиГ-29.

Освен в Москва, въздушен церемониал нямаше в Санкт Петербург, Новосибирск, Самара, Екатеринбург, Калининград и Ростов на Дон.  Това беше публично обяснено с неприятни метеорологични условия на летищата. Също по този начин, само че без пояснения,  бяха анулирани атракциите в Хабаровск и Комсомолск на Амур. Единственият огромен град, в който плануваният церемониал се състоя, беше Нижни Новгород. Самолети и вертолети прелетяха над централния площад без значение от облаците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР