Самодоволството поражда корупция. Това е ключовото послание на Групата на

...
Самодоволството поражда корупция. Това е ключовото послание на Групата на
Коментари Харесай

Самодоволството поражда корупция, алармират от Съвета на Европа

Самодоволството поражда корупция.

Това е основното обръщение на Групата на страните, борещи се против корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа, които в Брюксел показаха годишния си отчет за корупцията през 2018 г ., осведоми " Политико ".

Според създателите на отчета усещането за ниски равнища на корупция не би трябвало да води до блаженство.

2018-та е бавна година във връзка с антикорупционни дейности , съгласно ГРЕКО. Групата, в която вземат участие 48 европейски страни и Съединени американски щати, прави оценка на прозрачността измежду депутатите, съдиите и прокурорите.

От всичките рекомендации на Групата единствено 1/3 са приложени от страните членки през предходната година , което е спад с повече от 40% по отношение на 2017 година

Спадът е най-вече поради ниските равнища на осъществяване на рекомендациите в още 9 страни, където е направена оценка. Организацията не прави обзор на всяка страна членка всяка година. Въпреки това 14 страни са сложени в листата на GRECO със страни , които не са изпълнили рекомендациите, в това число и Дания, която през предходната година оглави Световния показател за корупция на Трансперънси.

" Няма страна, която да е ваксинирана против корупция ", предизвести ръководителят на ГРЕКО Марин Мърчела.

" Някои страни са самодоволни, тъй като имат положителни резултати в показателите за усещане. ..индексите за усещане би трябвало да се одобряват доста, доста внимателно. Защото те се основават, както се споделя и от името, на усещания , а не на обстоятелства ", акцентира Мърчела.

Той прикани страните, даже и с тези със мощна просвета на бистрота, да внесат такава процедура и в законодателството.

Според Мърчела спадът през 2018 година отразява дълготрайна влошаваща се наклонност в антикорупционните дейности, провокирана от смяна на фокуса към политическите партии и депутатите.

Перспективите за 2019 година са " малко " по-добри , акцентира той.

ГРЕКО, основана от Съвета на Европа през 1999 година, отбелязва 20 година през тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР