Евросъюзът е искал да забрани любимия на хиляди българи розов

...
Евросъюзът е искал да забрани любимия на хиляди българи розов
Коментари Харесай

Евросъюзът е искал да забрани розовия домат?

Евросъюзът е желал да забрани обичания на хиляди българи розов домат. Такива изказвания се появяват за първи път преди към 10 години, само че от време на време се популяризират като нови и по-късно. Съществува ли европейски правилник, който да е опасност за българската запазена марка - розовия домат?

Уханни слънчеви домати на трапезата - българите избират розовите, освен тъй като най-вкусните са отгледани на родна земя, само че и тъй като са горделивост за земеделското ни произвеждане.

Преди десетина години ужас и паника провокират гръмки медийни заглавия - " Брюксел протяга ръка на българския розов домат ", " Брюксел точи тесла за българския розов домат ", " Брюксел може да забрани българския розов домат, не отговарял на европейските правила и стандарти! "

Цитира се план на европейски правилник, пояснен като опасност за обичания розов домат, който ще изчезне, тъй като ще бъде неразрешен за произвеждане. Темата е сензитивна, защото отношението към този български знак е особено - за потребителите тъй като е обичан, за производителите - защото е внимателен за развъждане.

" Самият розов домат е, по този начин да се каже, гальовен като русокоска ", разяснява Ради Радев, агроном и производител на разсад, гр. Пловдив, " Бразди ".

Всичко стартира през май 2013 година Европейската комисия предлага за разискване план на Регламент на Европейския парламент и на Европейския съвет за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал - или с други думи семена.

Проектът е отритнат дефинитивно с голямо болшинство от Европейския парламент с 650 гласа " срещу " регламента и единствено 15 " за ". По-същественото е, че даже в отхвърления документ не се загатва за възбрана на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.



Въпреки че Европа подкрепя от години родните производители със средства за развъждането на домати, спекулациите у нас не престават. Кулминацията е през 2016 година, когато Министерството на земеделието и храните излиза с позиция:

" Няма и не съществува Регламент на Европейската комисия, който да не разрешава производството и продажбата на български зеленчуци, включително и на розовия домат " Биволско сърце ". Няма и действителен план на Регламент, който да не разрешава това произвеждане ", декларират от Министерство на земеделието и храните.

В разгара на спекулациите розовият домат от Куртово Конаре даже влиза в Световната съкровищница на усетите.

Това окрилява производителите от селото да се борят за самопризнание и от Европейския съюз и розовият домат да бъде включен в европейския указател на предпазените наименования.

Истинска опасност за розовия домат в никакъв случай не е имало, само че подправеното изказване периодичен се завърта още веднъж, главно в обществените мрежи.

Най-голямото доказателство за тази илюзия, е че розовият домат постоянно е участвал в менюто на българите и продължава да бъде наша горделивост.



Преди изборите за Европейски парламент в новините на Българска национална телевизия ще разсеем някои от най-популярните заблуди, като посочим обстоятелствата за европейски регулации и по какъв начин те се разминават с широкоразпространена, само че изцяло погрешна информация. Гледайте поредицата ни " Еврозаблуди " в обедните вести в събота и неделя.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР