Само за една година броят на отпуснатите ипотечни кредити е

...
Само за една година броят на отпуснатите ипотечни кредити е
Коментари Харесай

Ръстът на кредитите надхвърля здравословните нива

Само за една година броят на отпуснатите ипотечни заеми е повишен с близо 20%, което е надалеч от здравословните индикатори, съобщи ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов. Над здравословния таван е и растежът на потребителските заеми, регистрира банкерът. Той регистрира, че потребителското кредитиране нараства с към 20% за година,а ипотечното - с 14 на 100. Това по думите му е най-големия напредък за последните 10 години.

Андронов съобщи, че здравословният напредък на заемите не трябва да надвишава 10%. Причина за сериозните растежи при заемите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния запас в Съединени американски щати.

"Трябва хората да внимават, би трябвало да имат едно на разум, би трябвало да се оставят запаси, би трябвало да се оставят буфери, да преценят добре, и тогава да подхващат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред ", сподели още пред Българска национална телевизия Петър Андронов.

Според него главните стопански системи като Германия демонстрират недостатъци в последно време, което кара Европейската централна банка да не бърза с смяна на лихвената си политика, тъй като към момента няма сигурни индикации за стопански напредък.

По мотив кандидатурата на страната ни за ERM II ( "чакалнята на еврозоната " - бел.ред) и Европейския банков съюз банкерът съобщи, че е нереалистично сега да се предвижда, че страната ни ще влезе в така наречен "клуб на богатите " в Европейски Съюз, тъй като има доста фактори, които могат да трансформират обстановката. Председателят на Банковата асоциация обаче акцентира, че банките приветстват участието на страната както в единния валутен механизъм, по този начин и в Банковия съюз.

"Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкоз средата е по-предвидима и това е добре за системата ", заключи основният изпълнителен шеф на Обединена българска банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР