Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват

...
Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват
Коментари Харесай

Цеков: Лъжа е, че машините са просто принтери! Прочетете указанията на ЦИК, там е истината

Само в Третия свят се гласоподава машинно и се пресмятат гласове машинно. Демокрацията има интерес да се гласоподава на хартия, тъй като това е единственият транспарантен и потвърден в целия либерален свят метод да се гласоподава.
Това сподели пред БНР доцент Борислав Цеков.
„ Модерните демократични страни не употребяват машини за гласоподаване. Там, където се употребява някаква технологизация на вота – в Съединени американски щати – то няма нищо общо с машините за гласоподаване у нас. Там процесът на пресмятане на гласовете не е електронизиран, а там, където беше, го анулират – последният образец е Луизиана “, посочи той.
Според Борислав Цеков е неистина изказванието, че машините са просто принтери:
„ Не са принтери и всеки, който желае да разбере истината е задоволително да прочете методическите инструкции на ЦИК. Флаш паметите се съхраняват в Общинските изборни комисии … Ако се манипулира софтуера на тези машини и поискате оборване пред съда, ще се употребява тази флаш памет, която се съхранява в ОИК, без значение, че са броени бюлетините, които машината е принтирала “.
Доц. Цеков уточни като най-неуязвим метод за гласоподаване, без да бъдат създадени невалидни бюлетини, потребление на тъчскрийн, който разпечатва бюлетина и не се съхранява в паметта на машината, след което преброяването е със сканиращи устройства, следено от хора, само че се отстранява човешкият фактор, „ който може да заличава бюлетини или да не ги брои “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР