Само с една рота от 100 бойци и 4-ма командири

...
Само с една рота от 100 бойци и 4-ма командири
Коментари Харесай

МО извънредно: 100 български войници вече са част от бойна група на НАТО срещу Русия

Само с една рота от 100 бойци и 4-ма командири взе участие България в усилването на защитата на източния фланг на НАТО против вероятно нахлуване от страна на Русия.
Това оповестиха от Министерството на защитата в отговор на въпроси, заложени от “24 часа ”.
Ротата към този момент е част от многонационалната батальонна бойна група на НАТО, която е основана на наша територия. В бойната група с обща бройка 1300 души водеща страна е Италия, има още войски от Съединени американски щати, Англия, Албания. Не се планува българското присъединяване да се усилва даже при разгръщане на бойната група до бригада, обясниха от Министерството на защитата. Миналия месец на срещата на върха на НАТО във Вилнюс бе решено сегашните бойни групи по източния фланг да бъдат увеличени до бригади, с цел да се подсигурява защитата при офанзива от страна на Русия. Това значи числеността на съюзните войски в България да бъде увеличена до 5000 души, а общо по източния фланг на НАТО да бъдат ситуирани 300 000 бойци.
За първи път от края на Студената война страните от НАТО одобриха подробни районни отбранителни проекти.
Плановете за България обаче били да се сътвори единствено инфраструктура за развръщане на бригада при потребност, а не тя да е непрекъснато основана в страната, настояват от отбранителното министерство. Затова нашите военни сега били задължени да основат само благоприятни условия за настаняване на бойците, летища за идването им и прочие В инфраструктурата за разполагане на бригадата на НАТО ще влиза и авиобаза “Безмер ”,
на която сега са основани щурмовите самолети Су-25. Така ще се обезпечи авиационна поддръжка на многонационалната бригада. Освен това летището в базата може да приема и по-големи военнотранспортни самолети, с които да бъдат докарани бойците и техниката от бъдещата бригада. Армията на Съединени американски щати към този момент неколкократно е употребила “Безмер ” при ротацията на американски бойци от взаимната образователна база в “Ново село ”.
Бригадата на НАТО би трябвало да бъде основана във войскови регион Кабиле до Ямбол. Там са ситуирани 42-и механизиран батальон, който е част от Тунджанската бригада, и 20-и самоходен артилерийски дивизион. И сега участващите в бойната група български бойци са от 42-и механизиран батальон, като двете елементи евентуално ще станат част от бъдеща многонационална бригада, обясниха пред “24 часа ” висши военни. При последните учения това лято, които бяха на равнище бригада, обаче се включиха и 4-и артилерийски полк, 78-и батальон за обезпечаване и 110-и логистичен полк от Сухопътните войски.
Очаква се основаният в Ямбол 42-и механизиран батальон да бъде и първият превъоръжен с новите бронирани бойни машини, които желае да закупи България. Проектът сега се преоценява, както и цялата стратегия за превъоръжаване на армията съгласно новите районни проекти на НАТО.
Военните разчитат планът за 150 нови бронирани бойни машини да бъде контрактуван още до края на тази година. Очаква се да няма конкурс, а договорка държавно управление – държавно управление, евентуално със Съединени американски щати. Машините би трябвало да стигнат за превъоръжаването на 3 механизирани бойни групи от състава на бригадата.
Въпреки формалните уверения от МО, че към този момент не се планува увеличение на бойната група до бригада, изявления на шефа на защитата адмирал Емил Ефтимов основават и други упования. Според него в България ще се построява многонационален дивизионен щаб. Това породи изказвания, че действително Алиансът се готви да разположи в България цяла многонационална дивизия, което е към 15 000 бойци съгласно стандартите на НАТО.
Такъв дивизионен щаб на НАТО към този момент има в Румъния, като той отговоря за командването на многонационалната дивизия “Югоизток ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР