Само районът на Централна Южна България е останал да бъде

...
Само районът на Централна Южна България е останал да бъде
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Ваксините отново не достигат

" Само регионът на Централна Южна България е останал да бъде екипиран с ваксини от през днешния ден. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска ". Това сподели за БНР д-р Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, цитирайки информация от компанията дистрибутор. Той посочи, че до края на седмицата персоналните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, с цел да могат да обслужат записалите се хора.

Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини - 280 000 дози, конкретизира доктор Кунчев и добави, че все пак те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната имунизация на възрастните хора, а 160 000 са влезнали в аптечната мрежа.

 

Според доктор Кунчев ползата към противогрипните ваксини се е нараснал през последните години, само че е мъчно да се планува колко са нужни, с цел да бъдат поръчани задоволителни:

" Години на ред в България се внасяха към 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, тъй като не са били употребявани. Естествено всяка прогноза се базира на употребяваното през предходния сезон. Когато ние сме залагали това количество - към 10% от рисковото население, имаше огромни страхове, че тя няма да бъде оползотворена напълно. Очевидно се трансформира обстановката - и предходната година в края на октомври свършиха имунизациите в аптечната мрежа, в този момент се повтаря обстановката ", заключи доктор Кунчев, съгласно който хората са осъзнали нуждата от предотвратяване.

По думите му, въз основата на търсенето от тази година, е ясно, че на обособени места може да има дефицит на ваксини.

" Преценката е на персоналните лекари на кого преди всичко да слагат ваксина, с оглед да се покрият хора, които са с най-рискови и за които затрудненията от едно грипно заболяване могат да бъдат доста тежки, даже съдбовни ", сподели гой в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ".

Кунчев изясни, че групата на хората над 65-годишна възраст са главната жертва на грипната зараза и посочи, че такава е и практиката в страните от Европейски Съюз.

" Там, където има останали количества ваксини, посредством компанията дистрибутор те ще бъдат доставени на други лекари, които имат дефицит от тях, с цел да бъде 100% усвоена имунизацията ", сподели още главният държавен здравен контрольор. Ваксините могат да бъдат употребявани единствено през сегашния интервал и през януари към този момент не могат да бъдат поставяни, изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР