Само Продължаваме промяната и Демократична България очевидно имат интерес, различен

...
Само Продължаваме промяната и Демократична България очевидно имат интерес, различен
Коментари Харесай

Румен Христов: Очевидно само ПП и ДБ имат интерес, различен от националния

Само Продължаваме промяната и Демократична България явно имат интерес, друг от националния. Посредниците, посредством които купуваха съветски газ, се пробваха да ни продадат резервирани терминали на 10 пъти по-висока цена. Сега отново съумяха да закупят такива терминали, и откакто успяхме да осигурим доставки през Турция.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в коридорите на Народното събрание, откакто беше изслушан в границите на традиоционния парламентарен надзор. 

Тази седмица " Булгаргаз " подписа съглашение за период от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания " Боташ ". Христов изрично отхвърли, че се доставя съветски газ. 

" Танкерите ще се разтоварват в Турция и ще се транспортират по газопреносната мрежа в България. Досега използвахме извънредно гръцките терминали. Всички спекулации за нещо друго са безусловно голословни. Няма дефицит на газ, а на инфраструктура. Представете си автомагистрала, по която единствено една лента работи ”, изясни Росен Христов.

Енергийният министър разгласи, че предходното държавно управление е оставило след себе си безпорядък и служебният кабинет е бил заставен спешно да търси газ месец за месец, в непрекъснато напрежение, без сигурност на доставките и цените. Росен Христов съобщи, че в енергетиката нещата са дълготрайни и е обикновено да се подписват контракти за 10 години и повече. 

Той разгласи, че търговете за снабдители на природен газ през 2023 година са завършили. Общо 12 компании са взели участие и доставките им са разпределени месец по месец. Съгласно изискванията няма съветски участници, съобщи Христов. 

" Работим извънредно с европейски и американски компании и този газ ще бъде доставен в Турция. Доставчиците на полутечен газ си понижават разноските, знаейки, че има къде да го разтоварим. Като имаме дълготрайно регистриран потенциал, можем да сключваме дълготрайни договаряния ", сподели още той. 

Междувременно от Политическа партия желаеха изключително съвещание на Народното събрание във вторник, по време на което да изслушат Росен Христов. От групата на Кирил Петков и Асен Василев считат, че служебният кабинет прави опит да се върнат доставките на газ от „ Газпром “, този път през Турция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР