Само приятелите от политическата комедия „Българо-канадски приятели“ – Кирил и

...
Само приятелите от политическата комедия „Българо-канадски приятели“ – Кирил и
Коментари Харесай

Само Киро и Асен искат избори. Златен шанс пред ДБ

Само приятелите от политическата комедия „Българо-канадски приятели“ – Кирил и Асен, желаят предварителни избори незабавно.

Това признаха дузина депутати от Продължаваме Промяната, които смятат, че водачите им сами са се отказали от действителна опция да се сформира втори кабинет с мандат на Политическа партия.

Според нашите източници, сега депутатите от Политическа партия се обработват да саботират кабинет с мандат на Демократична България.

Кирил Петков и Асен Василев щели обществено да разгласят поддръжка за програмно експертно държавно управление с мандата на Демократична България, само че в Народното събрание да го торпилират, обзети от фикс-идеята, че в случай че изборите са в края на септември-октомври, Политическа партия щяла да се върне на бял кон.

Източници на Plovdiv-online от Демократична България пък оповестиха, че връзките сред двете до неотдавна минаващи за „братски“ обединения са извънредно обтегнати. В Демократична България са също на мнение, че Василев преднамерено е връчил празна директория на президента Радев, макар че е имал действителен късмет кабинетът да мине в Народното събрание.

Източниците ни смятат, че третият мандат сигурно ще бъде даден на Демократична България и обединението би трябвало да поеме кръста и сформира кабинет.

Самият Радев ще спомага 47-ият парламент да излъчи второ държавно управление, което ще бъде подкрепено и от досегашната съпротива в Народно събрание, въпреки и не с присъединяване в него. Президентът бил подготвен и с авариен длъжностен кабинет отпред с основния си секретар Димитър Стоянов, само че предпочитал постоянно държавно управление пред вид още веднъж да поеме изпълнителната власт. Още повече, че залогът е огромен.

Залогът е Кирил Петков и Асен Василев да бъдат отстранени от договарянията и развоя на политическия развой в посока излаз от рецесията, а по този начин и на практика да бъдат остракирани като политици.

Plovdiv-online се допита до основни политици от всички парламентарно показани партии и обединения без „Възраждане“. Последната е изрично срещу всякаква алтернатива за продължение на живота на 47-ия парламент.

В Продължаваме Промяната кипи остро неодобрение от дейностите на Петков и Василев и върнатия несбъднат мандат. Поне половината депутати от парламентарната група не са съгласни с тезата на двамата си към момента водачи, че предварителни избори ще им донесат втора победа.

Внушенията се подкрепяли за пред депутатите и симпатизантите на Политическа партия от поръчкови сондажи, които се очаквало да зачестят.

ГЕРБ-СДС не желае предварителни избори в края на септември, както се обрисуват, в случай че третият мандат не успее. Същата е настройката и в Движение за права и свободи, споделиха източници от двете опозиционни парламентарни сили.

Още по-малко предварителни избори са късмет за Българска социалистическа партия и за самата Демократична България да повторят резултатите си, откакто участваха в съдружен кабинет, издържал единствено 7 месеца, и в несполучлив опит за сформиране на второ държавно управление с тяхна поддръжка.

Точно вторият опит, авансово изигран като несполучлив с отвод да се търси по-широка поддръжка, е дал явен знак на Демократична България, че на Кирил и Асен нито може да се разчита в политическа вероятност, нито да се има вяра като на политически сътрудници.

Нашите източници даже съпоставиха дейностите на двамата другари с тези на Трифонов и Тошко Йорданов отпреди година – цялостно разтрошаване на страната и хвърлянето й в безпорядък.

Има Такъв Народ също не желае избор при започване на есента поради срутва в доверието към партията, която понесе котвата на разбивач на ръководства с най-малко 4-годишен небосвод. Източници от Има Такъв Народ потвърдиха, че партията ще договаря с Демократична България, в случай че бъде поканена, без значение в какъв формат и няма да слага предварителни условия за кандидат-премиер.

В Демократична България към този момент се обсъждало дали след приемане на мандата да не приложат в договарянията за стратегия и кабинет тактиката на самите Петков и Василев – диалози с обособени депутати, а не с водачи на партии, изключително при контактите си с Политическа партия.

Ако Петков и Василев бъдат остракирани при договарянията, кабинет с мандат на Демократична България ще мине на 100% през Народното събрание, таман тъй като единствено министър председателят в оставка и неговото вице – също в оставка, са единствените политици в страната, които желаят предварителни избори.

Всички социологически сондажи все още демонстрират, че и хората не желаят подобен процес.

Това е и пунктът, с който от Демократична България могат да изискат парламентарна поддръжка от всички партии в 47-ото Народно събрание и по този начин на практика да подпишат еднопосочния билет на тандема Петков-Василев за излизане от политиката.

При подобен сюжет двойката Петков-Василев няма и по какъв начин да упрекне Демократична България, в случай че тя решат да приложи същата хватка – диалози с депутати от разнообразни сили да гласоподават по съвест за излаз от следващата управническа рецесия, този път докарана от водачите на Политическа партия.

Това е шансът тандема Петков-Василев да напусне българската политика с еднопосочен билет.

Дали ще бъде оползотворен, в мощна степен зависи от общите спонсори на двете обединения – Политическа партия и Демократична България, споделиха нашите източници. Въпросните спонсори обаче били, меко-казано, недоволни от свършеното от Петков и Василев досега – както в законодателната, по този начин и в изпълнителната власт.

Ситуацията е същата като при кабинета „ Орешарски “. Той беше кабинет на Движение за права и свободи и бе свален от самото Движение за права и свободи, показаха нашите източници.

Те настояват още, че даже да се отиде на предварителни избори в края на септември-октомври, коалиция сред Политическа партия и Демократична България е към този момент невъзможна структура, защото доверието е рухнало изцяло поради нелогичните от държавническа, а и от партийна позиция дейности на Петков и Василев.

Без да го афишират обществено, в Демократична България са безапелационни, че отговорност за следващия неуспех в ръководството носят персонално единствено две лица – Петков и Василев. Те са и които неодобряват всякаква опция за по-широко болшинство в 47-ия парламент на база антикризисна стратегия, проевропейско и пронатовско ръководство на страната.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР