Само при споменаването на Швейцария, в ума на мнозина мигновено

...
Само при споменаването на Швейцария, в ума на мнозина мигновено
Коментари Харесай

12 факта от живота в Швейцария, които смайват чужденците

Само при споменаването на Швейцария, в мозъка на мнозина незабавно стартира слайдшоу от фотоси на живописни алпийски върхове и банкови билбордове. Но това е единствено фасадата, зад която се крият доста любопитни неща, които даже екскурзоводите не споделят.

Bright Side показва необикновени обстоятелства за страната и нейните жители, представени от pochivka.blitz.bg.

Швейцарците рециклират всичко, което може да се рециклира

Местните се пробват да рециклират всичко от боклука си: вестници, кутии, стъкло и даже употребена тоалетна хартия. Храната също предстои на рационално потребление. Например, до момента в който ние изхвърляме остарялата лой в канализацията, жителите на Швейцария я опаковат в резервоар и я носят в приемен център.

Получават пари, в случай че превозът им закъснее

Когато обещано транспортно средство закъснее с 1 час или повече, пасажерът има право на обезщетение. То може да бъде до 50% от цената на билета. Ако пътуващият е заставен да нощува някъде поради забавяне на междуградския превоз, компанията-оператор е длъжна да му възвърне разноските. Изключение вършат закъсненията поради естествено злополучие.

Местните не обичат банковите карти

Въпреки мощно развитата банкова система на Швейцария, жителите ѝ рядко употребяват карти. Те избират парите в брой. Дори и да купят нещо огромно (като кола), локалните първо ще изтеглят парите от сметката си. Този табиет се назовава швейцарски културен феномен.

Швейцарците имат вяра, че съществуването на хартиени банкноти в портфейла основава чувство за действителното владеене на пари, което не може да се каже за картите. Това ги улеснява да управляват разноските си и да харчат по-малко.

Едно семейство има три банкови сметки

Вместо да спорят кой вид бюджет е по-добър за семейство - общ или обособен, жителите на Швейцария намират компромис. Те предлагат на младите двойки да си открият три банкови сметки при брак. Едната е предопределена за взаимните разноски, а другите две — за персоналните потребности на всеки от сътрудниците.

Пестеливите швейцарци изключват Wi-Fi вкъщи

Неограничен мобилен интернет - това е, което младите поданици на Швейцария избират през днешния ден. Те минават към стремежи тарифен проект и по-късно просто задействат Hot Spot-а на телефона си, с цел да употребяват мрежата, до момента в който работят на преносим компютър или настолен компютър. Домашният Wi-Fi към този момент не е нужен и вместо две сметки за интернет, те заплащат единствено една.

Местните хора обичат да захаросват действителността

Когато стартират работа, швейцарците се пробват да покажат най-хубавото от себе си. Според изследване от 2020 година съвсем 60% от автобиографиите на локалните са лъжливи. Те от време на време преувеличават уменията си пред евентуалния шеф. Например, прибавят къс стаж в огромна компания като опит.

Те не се срамят да не оставят бакшиши

Никой няма да съди клиент на ресторант, който не оставя бакшиш на приятния сервитьор. Но когато той въпреки всичко желае да изрази признателност за положителното обслужване по специфичен метод, закръгля сметката. Например, в случай че обядът коства 14.5 швейцарски франка, посетителят оставя 15 франка и ще споделя: „ Задръжте рестото, апелирам “.

Можете да получите безвъзмездни женски хигиенични артикули

Активисти в Швейцария упорстват за слагане на вендинг машини с безвъзмездни тампони и дамски превръзки в учебни заведения и университети. Целта им е да оказват помощ на девойки, хванати неподготвени от прибързано почнала менструация или празен портфейл. Инициаторите на плана се застъпват и за унищожаване на табуто, когато се приказва за спецификата на женската физиология.

Имат шоколад за дами

Жителите на Швейцария обожават шоколада. Страната е преди всичко в света по количество употребяван шоколад. Те също по този начин продават шоколадови блокчета особено за дами, които могат да облекчат спазмите по време на менструация, защото включват 17 типа алпийски билки. Специалисти по гинекология удостоверяват,че този шоколад в действителност работи.

Дъвката за балончета е табу в Швейцария

Силното дъвчене на дъвка е изключително досадно за локалните поданици. Те считат това за връх на неприятното образование. На туристите се предлага да се преборят с изкушението да извадят обичаната си дъвка от джоба си и да я дъвчат на публично място в Швейцария. По-добре е да изчакате, до момента в който няма никой в близост, и едвам тогава да го извършите.

В същото време плюенето е норма

Жителите на Швейцария не виждат нищо неприятно в това да плюят на улицата. Същото се отнася и за издухването на носа. Пол Н. Билтън, създателят на The Xenophobe’s Guide to the Swiss, отбелязва, че локалните хора имат умеенето да си издухат носа извънредно мощно и го показват на всички места на публични места.

Швейцарците упрекват „ вятъра “ за всичките си проблеми

Föhn е името напразно, който от време на време духа от Алпите. Между другото, сешоарът е кръстен на този вятър. Докато хората в други страни постоянно приписват проблемите си на магнитни стихии, швейцарците упрекват Föhn за разнообразни проблеми. Те употребяват този естествен феномен, с цел да обяснят своите главоболия, промени в настроението и даже автомобилни произшествия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР