Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата

...
Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Административното покачване на МРЗ не води до общо повишаване на доходите

Само по себе си административното повишаване на минималната работна заплата не води до общо повишение на приходите. Те се покачват за хората, които работят на МРЗ, само че една стопанска система и народът няма да забогатеят, когато се подвига минималната заплата. Това мнение изрази пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП). " Това не е стабилно решение ", безапелационен е икономистът.

" Целта не би трябвало да бъде тези хора да работят на МРЗ и страната всяка година да я подвига, да зависят от страната като крепостни селяни за усъвършенстване на своя живот ", разяснява Вулджев в предаването " Преди всички ".

За избрани браншове на стопанската система и райони МРЗ може да се окаже прекомерно висока, тук-там тя е съвсем колкото междинната, посочи той. Прогнозите на ръководещите към този момент са по-реалистични, счита Георги Вулджев.

През идващите няколко години пенсиите ще съумеят да се движат с темпа на инфлация, пенсионерите ще запазят почти покупателната си дарба, означи в разбора си той след обявената от финансовия министър средносрочна прогноза.

Свалянето на Данък добавена стойност за храните е добра мярка, акцентира Вулджев. По думите му понижаване на половина в кратковременен проект ще даде резултат.

Икономистът съобщи, че заложените от ръководещите финансови разноски са неточност и са двойно повече от тези, които страната, " даже в рекордните години е успявала да изхарчи дейно ".

Според Вулджев те няма да бъдат изхарчени.

" Ако се изхарчат, би станало извънредно непрозрачно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР