Само от началото на 2020 рублата е изгубила 1/4 от

...
Само от началото на 2020 рублата е изгубила 1/4 от
Коментари Харесай

Рублата се обезценява, инфлацията расте: какво още ги чака руснаците

Само от началото на 2020 рублата е изгубила 1/4 от цената си по отношение на $. Храните нарастват, инфлацията пораства, а действителните приходи понижават. Какво още могат да чакат руснаците? Дъждовни води се обърна към трима специалисти.

Годишната инфлация в Русия за 2020, по публични прогнози, трябваше да е към 4%, само че данните на съветската Статистическа работа демонстрират, че това равнище е било достигнато още в края на октомври. Отрицателно се отразява да вземем за пример повишаването на питателните артикули: единствено през октомври захарта е поскъпнала с 18,3%, олиото – със 7,4%, яйцата с 6,3%.

Рублата се обезценява

Една от главните аргументи за покачването на цените е повишаването на $ по отношение на рублата, защото Русия внася огромен брой хранителни артикули от чужбина – да вземем за пример месо, палмово масло, употребявано от съветските компании като добавка за производството на сирене, както и голям брой плодове. Всичко това се отразява на цените на храните, изяснява шефът на Банковия институт ВШЭ Василий Солодков.

Пълното заменяне на вносните артикули не е допустимо в нито една сфера, споделя и Агван Микаелян от одиторско-консултантската компания FinExpertiza. По неговите думи, вносните артикули заемат доста значителен дял на съветския пазар – делът им е 30-35%. Затова и обезценяването на рублата форсира инфлацията. Експертът чака и „ значително повишаване на напитките и храните (без отглежданите в Русия плодове и зеленчуци), както и битовата техника и другите артикули, съдържащи вносни съставни елементи ".

По думите на Василий Солодков, инфлацията в цените на стоките може да доближи до 10% в границите на тази година. За доста фамилии това е сериозно, защото действителните приходи, с които разполагат хората в страната, понижават непрекъснато от 2014 година насам. Само през тази година те са спаднали с 6%. За доста руснаци сходен растеж на инфлацията е доста висок, разяснява и Агван Микаелян.

Страда бизнесът

Обезценяването на рублата слага в затруднено състояние и бизнеса, който е подвластен от импорта. Разходите за техническо съоръжение, закупувано в евро, са се нараснали с към 30%, а приходите от продажбата му в рубли на вътрешния пазар са останали на равнището от предходната година. Освен това купувачите от ден на ден се въздържат от поръчки, споделя Леонид Гаврилов, началник на компанията " Темпесто ", профилирана в дистрибуторски решения в областта на електрозахранването.

„ Потенциалните купувачи към този момент разполагат с по-малко средства. Навсякъде орязват бюджетите. Мнозина са принудени да се откажат от поръчки за покупки или да преминат към по-евтини аналози. Реализираме загуби от спада в курсовете заради това, че имаме контракти, които са били подписани още при започване на годината, а осъществяването им става чак в този момент “, споделя Гаврилов. Той изяснява и това, че за да си запазят старите клиенти, фирмите са принудени да понижават до прекаленост маржа на личните си облаги или да се преориентират към нова активност – да вземем за пример към предлагането на сервизни услуги, където се чака нараснало търсене вследствие на поправки и модернизации на към този момент закупена техника.

Положителният резултат

От друга страна обезценяването на рублата има и добра страна – това е преференциално за експортьорите и производителите, които не влагат в стоките си вносни първични материали и съставки.

Снижаването на курса на рублата прави и съветските артикули по-достъпни на вътрешния пазар, което разрешава на експортьорите да усилват продажбите си. Затова неведнъж обезценяването на рублата усилва и съветския износ в обособени браншове, изяснява Микаелян.

Този факт обаче индиректно удря по потребителите, тъй като за редица производители е по-изгодно да продават своята продукция на външния пазар, в сравнение с да осъществят загуби на вътрешния. Заради това те са принудени и да подвигат цените на стоките за вътрешния пазар. Тази наклонност е присъща и за продажбите на храни (например на зърнени храни и захар), както и на нефтопродукти.

" Гробовна непоклатимост "

В съпоставяне с предходни рецесии инфлацията в Русия в действителност не е изключително висока, само че тя се образува от пониженото търсене, икономиите на частните семейства и спадналите вложения от страна на бизнеса. „ Това е своего рода непоклатимост – само че тя е по-скоро гробовна “, обобщи Солодков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР