Само няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални

...
Само няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални
Коментари Харесай

Хакери откраднаха база данни на руски затворници, за да отмъстят за смъртта на Навални

Само няколко часа след гибелта на опозиционния водач Алексей Навални през февруари в съветски затвор група антикремълски хакери стартира да търси възмездие, напомня CNN.

Използвайки достъпа си до компютърна мрежа, обвързвана с съветската затворническа система, хакерите са сложили фотография на Навални на хакнатия уеб страница на изпълнителя на пандиза, сочат изявленията с хакерите, скрийншоти и данни, разкрити от CNN.

(Във видеото: Отиде ли си съветската съпротива със гибелта на Навални?)

" Да живее Алексей Навални! " - гласеше известието на хакнатия уеб страница, съпроводено от фотография на Навални и брачната половинка му Юлия на политически протест.

В резултат на замайващ пробив в сигурността те наподобява са откраднали и база данни, съдържаща информация за стотици хиляди съветски пандизчии, техни родственици и контакти, в това число, както настояват хакерите, данни за пандизчиите в арктическата наказателна колония, където Навални умря на 16 февруари.

Хакерите, които настояват, че са от разнообразни националности, в това число съветски емигранти и украинци, споделят тези данни, в това число телефонните номера и имейл адресите на пандизчиите и техните родственици, " с вярата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални ", споделя пред CNN хакер, който твърди, че е взел участие в пробива.

Exclusive: Hackers stole Russian prisoner database to avenge death of Navalny
— TrinnasGhost (@TrinnasGhost)
Освен това хакерите са употребявали достъпа си до онлайн магазина на съветската затворническа система, където членовете на фамилиите купуват храна за пандизчиите, с цел да трансформират цените на неща като юфка и консервирано говеждо месо на една рубла, което е почти 0,01 $ , съгласно скрийншоти и видеоклипове на покупки от онлайн магазина, оповестени от хакерите.

Обикновено тези артикули костват над 1 $.

Според участвалия хакер админът на затворническия онлайн магазин е имал потребност от няколко часа, с цел да забележи, че руснаците купуват храна за жълти стотинки. А съгласно описа на хакера е трябвало да минат три дни, преди ИТ личният състав на затворническия магазин да успее изцяло да спре предоставените от хакера отстъпки.

" Гледахме логовете за достъп до онлайн магазина и той просто продължаваше да се превърта все по-бързо и по-бързо с от ден на ден и повече клиенти, които вършат покупки ", споделя хакерът в онлайн чат, до момента в който дава данни на CNN, потвърждаващи, че е взел участие в хакерската офанзива.

Within hours of opposition leader Alexey Navalny’s death in February in a Russian prison a group of anti-Kremlin hackers went looking for revenge “Long live Navalny ” read a message on the hacked website accompanied by a photo of Navalny and his wife Yulia at a political rally
— Srbija Evropa (@srbija_eu)
Хакерите настояват, че базата данни съдържа информация за към 800 000 пандизчии и техните родственици и контакти. Преглед на данните от CNN открива, че в базата данни има някои дублиращи се записи, само че че тя към момента съдържа информация за стотици хиляди хора. От CNN съумели да съпоставят няколко имена на пандизчии в екранните фотоси, споделени от хакерите, с хора, които съгласно обществени данни сега се намират в съветски затвор.

Онлайн магазинът за пандизчии, в който хакерите наподобява са проникнали, е благосъстоятелност на съветската страна и публично е прочут като АО " Калужское ", съгласно съветски бизнес документи, прегледани от CNN. АО " Калужское " обслужва 34 района в Русия.

CNN е поискала коментар от АО " Калужское ", Федералната работа за осъществяване на наказванията на Русия (известна като FSIN) и обособените админи на уеб страници, които хакерите настояват, че са надхитрили.

На 19 февруари, ден откакто хакерите деформираха уеб страницата и го замениха със фотографията на Навални, АО " Калужское " написа в съветската обществена медия VK, че е имало " техническа щета ", която е довела до " погрешно отразяване на цените на питателните артикули и стоките от първа нужда ".

Том Хегел, специалист по киберсигурност с опит в анализирането на изхвърляния на данни, съобщи, че изтеклите данни демонстрират всички признаци на достоверност и че произлизат от хакнатия затворнически магазин.

Хакерите " очевидно са имали цялостен достъп, с цел да получат всичко това ", споделя Хегел, който е основен откривател на заканите в американската компания за киберсигурност SentinelOne.

" Обемът на сниманите изображения и предоставените данни е много изчерпателен ".

Нова глава в хакерските атаки

Хакерската група изпраща бележки до админите на онлайн магазина за пандизчии, в които ги предизвестява да не смъкват посланията за Навални от уеб страницата. Когато админите на уеб страницата отказали, хакерите отвърнали на удара, като унищожили един от компютърните сървъри на админите, твърди хакерът.

Навални, харизматичен политически водач, който се обявяваше против корупцията в съветското държавно управление, умря при мистериозни условия на 16 февруари в затвор в Ямало-Ненецкия район, на 1200 благи североизточно от Москва. Съединени американски щати считат съветския президент Владимир Путин за виновен за гибелта на Навални, съобщи американският президент Джо Байдън.

Политически стимулираните хакерски офанзиви, или " хактивизмът ", се развихриха през последните повече от две години след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. В дните след нашествието един украинец си отмъсти, като изнесе голям брой вътрешни данни от съветска тайфа за откупи, показващи хипотетичните връзки на групата с съветското разузнаване.

Проукраински хакери от разнообразни страни се включиха в борбата, поемайки отговорност за офанзиви против съветски интернет снабдител, да вземем за пример, и уеб страници, които излъчваха високопоставена тирада на Путин предходната година.

Войната в Украйна " безспорно сложи началото на нова глава в потреблението на хактивизма, невиждана в сегашните си мащаби ", споделя Хегел, откривател от SentinelOne.

" Хактивизмът се трансформира в мощен инструмент за разнообразни групи, които показват своите възгледи, сплотяват се зад своите народи, насочват се към хипотетични съперници и се пробват да повлияят на траекторията на войната. ", добавя той. 

Хакването на онлайн магазина за пандизчии пристигна с обръщение от самоопределили се като съветски емигранти.

" Ние, ИТ експертите, напуснахме днешна Русия ", гласи известие на съветски език на един от уебсайтовете на магазина за затвори, съгласно скрийншот на уеб страницата от 18 февруари, прегледан от CNN.

" Обичаме страната си и ще се върнем, когато тя се освободи от режима на Путин. И ще вървим до дъно по този път ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР