Само когато ябълките и крушите са добре узрели, захарта и

...
Само когато ябълките и крушите са добре узрели, захарта и
Коментари Харесай

Как да разпознаете добре узрелите ябълки

Само когато ябълките и крушите са добре узрели, захарта и киселината в тях са в вярно съответствие и са подготвени за бране.

Добре узрялата ябълка се познава преди всичко по цвета. Когато тя се оцвети в разцветката, типична за сорта ѝ, значи е подготвена.

Друг вид да се ревизира до каква степен узряла е ябълката, е пробата с въртенето. Готовите за бране плодове падат в ръката единствено с леко завъртане в региона на дръжката.

Третата инспекция дали плодът е узрял, се прави след разрязването му. Ако семките на ябълката са станали кафяви, значи е изцяло узряла.

При ябълките пробата с опитването не е потребен. Така да вземем за пример има сортове като йонаголд да вземем за пример, които получават добър усет едвам откакто престоят няколко седмици. Ако опитате тази ябълка незабавно след бране, най-вероятно ще я хвърлите, защото не е изключително вкусна.

Зрелите ябълки би трябвало да се съхраняват в хладна, тъмна стая с добра мокрота. Добре е постоянно да я проветрявате или да има съществуване на вентилация.

Плодовете, които ще се съхраняват, би трябвало да се ревизират авансово. Ако имат набито, развалено, или диря от инсекти, би трябвало да се отстранят. В противоположен случай те заразяват близките плодове. Гнилите ябълки излъчват етилен, които карат другите да зреят по-бързо, а по този начин се скапват по-бързо. Добре е плодовете да се преглеждат навреме, с цел да се отстраняват загнилите от тях.

Ябълките се съхраняват в щайги или плитки кашони. Отдолу би трябвало да са застлани с дървени стърготини или гофрирана хартия. Добре е от горната страна да са покрити с перфориран лист, с цел да не изсъхнат бързо. Друг вид за предпазване е в перфорирани полиетиленови торбички.

Ако не разполагате с ябълково дръвче и разчитате на плодове от пазара, би трябвало да имате поради, че в множеството случаи тези, които се оферират там, не са изключително зрели. И няма по какъв начин, защото в случай че стоката е зряла, срокът и на валидност ще е едвам няколко дни. Ако желаете зрели плодове, то откакто си купите ябълки от пазара, ги оставете за няколко дни преди консумация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР