Само допреди няколко години във Великобритания имаше силни настроения срещу

...
Само допреди няколко години във Великобритания имаше силни настроения срещу
Коментари Харесай

Лицемерно: как във Великобритания изведнъж забравиха за лошите румънци

Само допреди няколко години във Англия имаше мощни настроения против хората от България и Румъния. А в този момент цялата страна е във екстаз от триумфа на Ема Радукану, която е с румънски корени. Не е ли малко лицемерно?

Баща ѝ е от Румъния, майка ѝ - от Китай. Родена е в Канада, само че се състезава за Англия. Ема Радукану е новата звезда на тениса. 18-годишната състезателка победи при дамите на US Open, поставяйки редица върхове - първата квалификантка, достигнала до край в шампионат от “Големия шлем”, първата английска шампионка от 1968 година насам и втората тенисистка в историята, достигнала до край при едвам второто си присъединяване.

Дете с четири родини

Освен доста надарена, Ема Радукану е и една извънредно пъстра персона, която носи в себе си няколко култури. Радукану се преселва със фамилията си от Канада във Англия, когато е на две години. В профила ѝ в Туитър четем, че нейният дом е в " london|toronto|shenyang|bucharest ". По време на шампионата в Съединени американски щати тя развяваше английския байрак и носеше екип в алено, жълто и синьо - очевидна отпратка към румънското знаме. Радукану приказва мандарин, а един от идолите ѝ е китайската тенисистка Ли На. Няколко пъти в годината посещава баба си, която живее в Букурещ.

Във времена, в които национализмът още веднъж избуява, а издигането на стени - безусловно и преносно - става все по-актуално, Радукану е същинска сензация. Във Англия кралица Елизабет II и министър председателят Борис Джонсън я поздравяват за триумфа. В Китай честват успеха ѝ. В Румъния споделят фотоси на екипа ѝ в цветовете на националния байрак. Мултикултурализмът, чието въплъщение е младата тенисистка, разрешава на толкоз доста хора да честват триумфа ѝ. Но не е ли малко лицемерно, когато към възторга и хвалебствията се причисляват и тези, които другояче не желаят чужденци в страната си?

Англия е във екстаз. А " неприятните " румънци?

“Британия полудя”, написа английският вестник “Дейли Мейл”. Точно този “Дейли Мейл”, който водеше масирана акция против румънци и българи след присъединението на двете страни към Европейски Съюз, напомня австрийският “Ди Пресе”. Години по-късно същият този вестник се качи и на вълната на настроенията в интерес на Брекзита, а измежду британците с ксенофобски настройки на румънците се гледаше като на хора, които или са крадци и измамници, или целят да злоупотребяват със обществените помощи. " Полицията насочва предизвестия към джебчии на единствения език, който схващат: румънски " - такива неща можеха да се прочетат преди време в английски издания.

Ирония е, че в този момент точно момиче с румънски татко и с румънско име реализира този голям успех за Англия, написа " Ди Пресе " и пита: Нима гласувайки за Брекзита, британците не гласоподаваха категорично и за затваряне на границите за задгранични служащи, за които се твърдеше, че отнемали работата на британците, увеличавали престъпността и превръщали локалното население в “чужденци в личната им страна”?

Кралицата поздрави Ема Радукану за " отдадеността и упорития труд ". Със същите тези “отдаденост” и “упорит труд” доста чужденци дълги години даваха своя принос за английската стопанска система. Но след Брекзита броят на румънците, които постоянно са заети в строителството, е намалял с към 50 000 до 170 000. Днес британците обезверено търсят полски занаятчии, литовски водачи на камиони и български служащи. Но държавното управление не желае и дума да чуе за това: поддръжниците на Брекзита са техните основни гласоподаватели. Вместо това същинският британец е в този момент във екстаз от триумфа на роденото в Канада румънско-китайско момиче - и го приветства като триумф за една страна, която другояче не гори от предпочитание да има такива хора на територията си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР