Само час и половина трябваха на депутатите в днешното извънредно

...
Само час и половина трябваха на депутатите в днешното извънредно
Коментари Харесай

Какво си казаха днес ГЕРБ, ДПС и БСП за вота на недоверие

Само час и половина трябваха на депутатите в днешното изключително парламентарно съвещание, с цел да приключат дебатите по вота на съмнение против кабинета на Бойко Борисов.

Гласуването ще бъде в петък като първа точка от дневния ред на съвещанието на Народното събрание.

„ Правителството е некомпетентно да извършва конституционното си обвързване да обезпечава вътрешната сигурност “ съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, като показа претекстовете на партията по импортирания избор на съмнение към държавното управление.

Българска социалистическа партия желае държавното управление да си върви, ГЕРБ: дайте причини

Българска социалистическа партия отново внася избор на съмнение, държавното управление не подсигурило сигурност

Българска социалистическа партия остана с двама по-малко в навечерието на вота

„ Със страдание разбираме, че започваме този спор в миг, когато задържан одеве се е отклонил от втория етаж в районното полицейско ръководство в Пловдив, арестуван за владеене на опиати. Надявам се, господин Радев, да го хванете до края на дебата, с цел да не пусне и той брада и да изчезне “, обърна се Нинова към вътрешния министър.

Според нея най-тежкият проблем за българските жители е битовата престъпност. „ Можем да изредим стотици ежедневни случаи на обири, набези, грабежи и побои над хора. Хората са освен незащитени, само че и нарушителите остават неразкрити. Според доклада на Министерство на вътрешните работи от февруари 2018 година, 85% от най-масовите и мъчителни за българските жители закононарушения – кражбите, остават неразкрити “, аргументира се водачът на Българска социалистическа партия.

Левицата разкритикува ръководещите и за неизпълненото предизборно заричане за обезпечаване на засилено полицейско наличие в дребните обитаеми места.

Като „ апотеоз на държавническото изтощение “ в бранша от Българска социалистическа партия дефинират бягството на двамата пандизчии от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев.

Най-спорната точка от дебата обаче беше изказванието на Нинова за пробив в БАЦИС (Българската aкцизна централна осведомителна система), за което тя цитира отчет на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ)

От ръководещото болшинство остро възразиха, че установените 110 случая на високо-квалифицирани кибер закононарушения не са открити от ОЛАФ и не са пропуск на българската митническа администрация, а тъкмо противоположното.

Според ГЕРБ през 2015 година за първи път управляващите съумяват да разпознават и разкрият подобен жанр закононарушения.

Отношение по тематиката взе и министърът на финансите Владислав Горанов. Той прикани да не се бърка системата БАЦИС със системата BIMIS (система за обработка на митнически документи), за която се приказва в отчетите на ОЛАФ.

„ Значи към този момент имаме две пробити системи “, отговори водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Движение за права и свободи също се включи в дебата. Според Мустафа Карадайъ, водач на придвижването, тактиката за национална сигурност не се извършва.

„ Този избор няма да успее, настояват тези, за които той е единствено аритметика, пренебрегвайки комплексното деяние и политическия резултат на този мощен политически инструмент. На тези занапред споделям – не бързайте да се радвате “, уточни Карадайъ.

От Движение за права и свободи упрекнаха държавното ръководство, че „ безпомощно разчита на хаоса “, до момента в който „ държавността ерозира “.

„ Трайното настаняване на ксенофобията, радикализмите и национализмите, опълчването и прокарването на разграничителни линии в обществото са извънредно сериозен източник на неустойчивост “, добави Карадайъ.

Според Движение за права и свободи управническият модел генерира напрежение и е източник на неустойчивост. От партията упрекнаха ръководещите в липса на ясна управническа стратегия, нарушение на правилата на правовата страна и ерозиране на демокрацията.

Ще влезем в историята с избор на съмнение, в който няма никакви причини , Българска социалистическа партия избягаха от дебата “, съобщи след разискването с пленарната зала ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „ Бих помолил сътрудниците от Българска социалистическа партия - постоянно, когато желаят да създадат един избор, могат да ни попитат за консултация, да кажем, кои са слабите моменти “.

Парламентарната група на „ Воля “ пък бойкотира дебатите по вота на съмнение, като
лидерът Веселин Марешки с част от депутатите е във Варна, където водят акция по запълване на дупките по улиците, които също са „ опасност за сигурността на жителите “.

Междувременно стана ясно, че националният представител Спас Панчев излиза от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ и става самостоятелен народен представител, макар настояванията от левицата да напусне Народното събрание.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР