Софийска градска прокуратура е прекратила проверката за пране на пари

...
Софийска градска прокуратура е прекратила проверката за пране на пари
Коментари Харесай

Прокуратурата сложи край и на турското разклонение на Барселонагейт

Софийска градска прокуратура е прекратила инспекцията за пране на пари в Турция, която се водеше по отделени материали от завършилото следствие, станало известно като " Барселонагейт ".
Това оповестяват уеб страниците Bird.bg и " Медиапул ", като публично удостоверение на информацията няма. 
За разклонението на инспекцията се разбра през октомври, когато от обвиняването оповестиха, че не са открити задоволително доказателства, че е съществувала проведена незаконна група, отпред с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, само че че се отделят материали за инспекция дали няма пране на пари в Турция.
" Барселонагейт " е следствие за къща в Барселона, в което се ревизира скица за пране на пари, свързвано с някогашния министър председател Борисов. По случая е забъркано и името на някогашния български модел Борислава Йовчева, за която има съмнения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете.
През 2018 година каталунското издание " Периодико " заяви, че локалните управляващи ревизират дали точно тя е обвързвана с Борисов. Бившият министър председател постоянно е твърдял, че няма нищо общо със случая, само че отхвърли да даде ДНК проба, с цел да се откри дали детето на Йовчева е от него.
През лятото на 2023 година, малко преди да бъде отхвърлен от служба, някогашният основен прокурор Иван Гешев изиска имунитета на Борисов. Първоначално той съобщи, че няма да се откаже от него, само че след това след отстраняването на Гешев го направи. Борисов единствено е разпитван по проблема, само че в никакъв случай не е бил обвинен.
Малко след встъпването като изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, прокуратурата стартира инспекция против обвинителя, който работеше по " Барселонагейт " (Стефан Христов), и той беше отхвърлен от този случай, както и по всички други, по които работи.
През октомври делото беше прекъснато, като тогава от държавното обвиняване оповестиха, че отделят материали за инспекция дали има:
- пране на пари по отношение на увеличение на капитала на испанско комерсиално сдружение - което притежаваше къщата в Барселона и първокласния бутик в същия град, ръководен от Йовчева
- пране на пари за преводи сред физически лица с букви Р.Р. (Руслан Русимов - бел.ред.), за който се твърди, че е превеждал пари на Борислава Йовчева за издръжка) и Борислава Йовчева
- пране на пари за закупуване на неподвижен парцел в Република Турция
за неизгодна договорка във връзка продажба на акции на комерсиално сдружение.
От обвиняването ревизираха дали няма пране на пари и при покупката на огромен апартамент в Истанбул и постоянни парични преводи на лица към някогашната манекенка Борислава Йовчева. По случая беше отправено и искане за правна помощ към Турция.
В материалите, изпратени от прокуратурата в Народното събрание, с които се искаше имунитета на Борисов, се твърдеше, че точно водачът на ГЕРБ като министър председател е обезпечил парите за първокласната къща в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка, и общото им дете, на което той не е дал бащинство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР