Само 10.4% от чужденците, които са дошли в България през

...
Само 10.4% от чужденците, които са дошли в България през
Коментари Харесай

Само 10.4% от чужденците са били в България за бизнес през юли

Само 10.4% от чужденците, които са пристигнали в България през юли, са пътували дотук със служебна цел, разбираме от данните, показани от Националния статистически институт (НСИ). Това значи 73 382 индивида. Мерките в отделите страни против разпространяването на ковид очевидно са оказали своето въздействие.

А данните от Национален статистически институт демонстрират, че има и седем европейски страни - Дания, Ирландия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Швеция, от които не е пристигнал нито един човек, с цел да прави бизнес у нас. Вярно е, че те не са измежду най-големите ни търговски сътрудници, само че въпреки всичко не е добър знак.

Най-много визити измежду страните от тази група е имало от Швеция и Дания - надлежно по 2679 и 2542 туристи.

От 26 август

Швеция

е отдръпнала рекомендацията към своите жители да не пътуват, с изключение на по неотложни аргументи, до Нидерландия, България и Румъния, оповестява Ройтерс.

През последните години стокообменът сред България и Швеция леко пораства, само че едвам през 2016, 2017, 2018 и 2019-а успяхме да реализираме позитивно комерсиално салдо в търговията с тази скандинавска страна.

През първите пет месеца на тази година има спад и при износа и във вноса от Швеция, само че все пак комерсиалното салдо е позитивно за нашата страна. Стокообменът е бил за 359.8 млн. евро.

Шведските вложения у нас не са огромни като стойност, само че тук участват някои от най-големите им компании. Не може да не спонеме SKF JCS - за произвеждане на лагери, Swedish Match - за произвеждане на кибрит (със цех в Костенец), шведско-швейцарската ABB - за електротехника. Тук е и IKEA - световноизвестната шведска марка за мебели и домашно обзавеждане, както и Hennes & Mauritz AB (H&M) - веригата за търговия с облекла (втората по размер на продажбите фешън формация в света след испанската Inditex).

Извънредният и пълномощен дипломат на Кралство Швеция за България Луиз Бергхолм завършва мандата си в нашата страна. Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата й връчи почетна тапия. Той напомни редица сполучливи взаимни събития, начинания и срещи, измежду които показване на изследване за опциите и провокациите пред бизнеса в България, осъществено от Business Sweden в съдействие с Посолството на Швеция през 2017 и 2018 година.

Създаването на Шведско-българската комерсиална камара също бе подкрепено от дипломат Бергхолм в границите на нейния мандат. Съгласно информацията от Търговския указател на БТПП в страната работят интензивно 22 компании с шведско присъединяване, както и 37 търговски представителства на шведски компании.

В края на юли от Министерството на външните работи оповестиха, че нови ограничаващи ограничения за пътуващите от България вкарва и

Дания.

Всички идващи от нашата страна ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, идващи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, в случай че нямат „ уважителна “ причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания. Властите в Копенхаген предлагат и да се заобикалят визити в България.

Безспорно бизнесът и туризмът ще пострадат от тази мярка.

През последните години търговията сред България и Дания се засилва без да доближава някакви стремглави небеса. Български компании са изнесли през първите пет месеца артикули за 138.7 млн. евро за Дания, което е спад от 9.5 %. Вносът обаче пораства с 2.7% и е на стойност 120.8 млн. евро. Стокообменът е бил за 259.5 млн. евро, а комерсиалното салдо е позитивно за България.

Около 70 датски компании са основали дъщерни компании в България. От тях към десетина са производители, до момента в който останалите са търговски представителства или консултантски и инженерингови компании.

Инвестициите от Дания не са огромни, само че можем да се похвалим, че тук е компанията „ Карлсберг брюърис “, която създава бира в българските си сдружения „ Пиринско питие “ и „ Шуменско питие “.

Не можем да пропуснем датската верига за мебели Jysk, която вложи през 2019-а пари в построяването на нов логистичен център покрай София - в индустриалния парк в Божурище, и в откриването на нови магазини. Инвестицията е на стойност 108 млн. евро.

Общо 705 600 чужденци са посетили България,

през юли тази година, демонстрират числата от Национален статистически институт. А те сочат още, че с 66.1% по-малко са били гостите спрямо юли 2019-а. Срив е регистриран при пътуванията по всички следени цели: „ отмора и екскурзия “ - с 85.6%, „ служебна “ - със 54.6%, и „ други “ (вкл. гостувания и директни преминавания) - с 39.1 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР